Инфо

11. мај 2023.11. мај 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Сива трулеж јагоде

Примарна инфекција креће преко заражених цветних делова

Најопаснија је у време почетка дозревања плодова на којима се јавља карактеристична паучинаста превлака, сиво смеђе боје, која представља мицелију гљиве, али поред плодова напада и друге биљне органе. Ова гљива презимљава у мртвом биљном ткиву и биљним остацима у виду мицелије или склероције. У пролеће склероције плодоносе и настају споре које се шире ветром и кишним капима
Сива трулеж се на нашем подручју сматра за економски најзначајнију болест у производњи јагода. Услови у производњи су у протеклом периоду били веома повољни за развој проузроковача сиве трулежи (Ботрyтис цинереа) јер су у периоду цветања и развоја плодова регистроване учестале падавине.

Најопаснија је у време почетка дозревања плодова на којима се јавља карактеристична паучинаста превлака, сиво смеђе боје, која представља мицелију гљиве, али поред плодова напада и друге биљне органе. Ова гљива презимљава у мртвом биљном ткиву и биљним остацима у виду мицелије или склероције. У пролеће склероције плодоносе и настају споре које се шире ветром и кишним капима.

Kасније гљива продире и у недозреле плодове и у њима остаје у латентном стању док плод не почне да сазрева, док је секундарна зараза могућа уколико на плодовима има оштећења од инсеката или неких других механичких оштећења.

Развоју болести погодује влажно време праћено падавинама и високим вредностима реалтивне влажности ваздуха.

Фото: Pixabay


Приликом узгоја јагоде треба водити рачуна о садњи отпорних сорти које нису на бујним подлогама, густини склопа, оптималној примени азотних ђубрива, уклањању старог лишћа из засада а поготово око самих биљка, подизању засада на банкове да плодови не буду у контакту са земљом.

Услед кишних дана у берби квалитет плодова се смањује, па по појави сиве трулежи најбоље је такве плодове изнети из засада и уништити.

Од хемијских мера неге значајна је употреба фунгицида од фазе цветања па све до плодоношења (уколико су повољни временски услови за развој гљиве) и то регистрованих активних материја на бази пириметанила, боскалида у комбинацији са пираклостробином, ципродинила у комбинацији са флудиоксонилом и фенхексамида. Активне материје је важно мењати како се не би створила резистентност код гљиве која изазвива ово обољење.
Сања Поповић дипл.инж.заштите биља ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa