Инфо

18. мај 2023.18. мај 2023.
За леп осмех и здраве зубиће
ПУ „Наше дете“ и Дом здравља обележавају националну недељу оралне хигијене

За леп осмех и здраве зубиће

Од најранијег узраста неопходно створити навику код деце да одлазе на превентивне и контролне прегледе код стоматолога. Стручњаци верују да је едукација родитеља и деце кључна
Приредбом и едукативним разговором са малишанима из вртића „Бајка“ Предшколска установа „Наше дете“ и Дом здравља „Др Драга Љочић“ обележили су националну недељу здравља уста и зуба. Стоматолози су најмлађима указали на важност и значај примене правилне оралне хигијене.

Докторка Славица Петрески, специјалиста дечје превентивне стоматологије и шеф одсека за Дечју превентивну стоматологију Дома здравља „Др Драга Љочић“ у Шапцу наводи да је неопходно од најранијег узраста створити навику код деце да одлазе на превентивне и контролне прегледе код стоматолога. Верује да је едукација кључна у том сегменту.

-Национална недеља здравља уста и зуба подсећа нас на то колико су важне правилна орална хигијена и здрава исхрана за орално здравље, али и за здравље целокупног организма. Током читаве године посвећујемо пажњу оралном здрављу, јер сматрамо да је превенција важна и неопходна. У нашој служби више од 50 стоматолога се бави превентивним активностима и у сарадњи са колегама из других области медицине Дома здравља едукује суграђане о неопходности правилне оралне хигијене од самог рођења детета, а потом и касније - појаснила је др Петрески и нагласила да су за труднице организована предавања о оралном здрављу.



-Поред едукације трудница то чинимо у специјализованим ординацијама у вртићима Предшколске установе и школским амбулантама у Шапцу. Сматрамо да је важно да деца у што ранијем узрасту посете стоматолога како би упознали окружење, лекара и стекли поверење. У том случају на нас не гледају као на докторе, већ пријатеље, јер се осећају пријатно. Морам да истакнем да је увек боље да дете посети стоматолога када не постоји проблем и да први сусрет протекне у пријатној атмосфери, кроз игру. На тај начин не настане страх и гради се поверење. Велика грешка је довести дете први пут са болом, јер је тада уплашено и интервенција је непријатна. Касније стиче аверзију и избегавају стоматолога - истакла је др Петрески.

Директорка ПУ „Наше дете“ Сандра Мићић верује да је уз свакодневну бригу о најмлађима у вртићима неопходно додатним активностима подстаћи и мотивисати децу.

- Желимо да истакнемо да све оно што радимо са децом није усмерено на тренутне резултате, већ има и дугорочне ефекте на њих током одрастања и сазревања. Тема оралне хигијене је значјна тема и пружа нам могућност за разговор о здравој исхрани, важности правилне неге зуба и уста. Све активности нам помажу да деца освесте и прихвате одређене обрасце понашања који ће им бити значајни када одрасту - додала је Сандра Мићић.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa