Инфо

18. мај 2023.18. мај 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

НА СВЕТСКИ ДАН ПОРОДИЦЕ ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД
ОРГАНИЗОВАО ТРИБИНУ

Подршка породици у локалној заједници

Не постоји породица која нема повремене кризе. Јако је важно препознати их и реаговати на време
У понедељак, 15. маја, на Светски дан породице, Центар за социјални рад организовао је трибину „Подршка породици у локалној заједници“, на којој су присуствовали релевантни стручњаци из установа и организација које раде са породицама.

- Сви ми делујемо у својим доменима, а сарадња свих институција важна је за подршку породицама. Управо на ту тему Центар за социјални рад презентовао је Службу за подршку деци и младима и Службу за локална права и услуге како бисмо били ослонац установама и организацијама са којима сарађујемо, рекла је Биљана Мркоњић, директорка Центра за социјални рад Шабац.

Александар Прица, председник Асоцијације Дуга, истакао је да је од изузетног значаја препознати фазе у породичним кризама и представио концепт безбедоносне културе, који је један од најбољих и најефикаснијих превентивних метода за смањење породичног и вршњачког насиља.

Ово је прилика да сви ми који се бавимо породицом и њеном заштитом, застанемо и видимо шта ми чинимо, осећемо, радимо, како учимо своју децу, шта наша деца уче од нас. То је можда мали, али значајан корак који свако од нас може да учини


- Свесни смо шта се дешава на свим нивоима и зато је јако важно да свако зна седам фаза кризе, од шока, порицања, беса, кривице, туговања, реорганизације и прихватања до разрешења одређене породичне кризе. Урадили смо пилот пројекат у десет средњих школа са циљем да млади схвате које су породичне кризе, да науче како да их препознају и реагују на њих, коме да се обрате. Свака група деце је у раду са вршњацима препознала породичну кризу као битну и радила на томе, а наставници и стручни радници, педагози и психолози школа, рекли су да би од малих ногу у школама требало да буде обавезно - да деца уче шта је породична криза и како је могу превазићи, истакао је Прица.

Педагог Весна Димитријевић, породични саветник и руководилац Службе за заштиту деце и младих истакла је да Светски дан породице и јесте повод да се релевантне институције окупе и покажу своју снагу и спремност да помогну и да пошаљемо поруку нашим грађанима коме могу да се обрате и какве врсте услуга и подршке могу добити.

- Нажалост, данашњи дан, који је увек леп и значајан за нас који се бавимо породицом и заштитом породице дешава се у контексту трагичних дешавања у нашој земљи, али опет је то прилика да сви погледамо у себе, да пронађемо одговорност и у нама. Ово је прилика да сви ми који се бавимо породицом и њеном заштитом, застанемо и видимо шта ми чинимо, осећемо, радимо, како учимо своју децу, шта наша деца уче од нас. То је можда мали, али значајан корак који свако од нас може да учини, нагласила је Димитријевић.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa