Инфо

18. мај 2023.18. мај 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОБЕЛЕЖЕНА НЕДЕЉА ЦРВЕНОГ КРСТА

Признања за добровољне даваоце крви

Додељена су признања добровољним даваоцима који су крв дали 10, 20 и 35 пута и то током акције добровољног давања крви. Град Шабац је од Института трансфузије крви Србије добио захвалницу Шампион солидарности у области давалаштва крви за прошлу години и у зимској и у летњој кампањи
“Све што чинимо, чинимо од срца“ слоган је под којим се обележава Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца и Недеља Црвеног крста. Шабачка организација ову недељу обележава низом активности од 8. до 15. маја.

Тим поводом додељена су и признања добровољним даваоцима који су крв дали 10, 20 и 35 пута и то током акције добровољног давања крви, која се сваке среде организује у Културном центру Шабац. Додела је организована 10. маја, дан пре обележавања Националног дана добровољних даваоца крви.

Признања су збирно додељена организацијама и месним заједницама који ће их касније поделити појединцима.

-Годишње дамо више од 100 јединица крви. Идемо на све акције, а код нас организујемо два пута годишње. Село има 90 добровољних давалаца крви чији је просек година око 45 година. Сваке године по двоје младих постају нови редовни даваоци крви, каже Стојиша Гаврић, који је добио плакету у име МЗ Рибари, који је и сам крв дао више од 150 пута.

Фото: "Глас Подриња"


Захвалнице су доделили председник Црвеног крста др Мирослав Поповић и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, такође вишеструки даваоци крви. Признања су уручена Драгомиру Лазаревићу, који је крв дао 35 пута, Николи Мартиновићу, који је добровољни даваоц до сада био 20 пута и Драган Драгојевић десетоструки давалац. Од организација су се истакли ЈКП “Стари град“ и “Хемофарм“, месне заједнице Рибари, Грушић и Мајур. Специјално признање добила је Економска школа “Стана Милановић“ и то од Црвеног крста Србије - “Широко срце“ и захвалницу од Црвеног крста Шабац.

-Имамо пуну подршку од града. Наши даваоци су задовољни условима које обезбеђујемо за добровољне даваоце крви. Можемо да се похвалимо да смо једна од локалних самоуправа са највећим бројем давалаца. Током прошле године обезбедили смо више од 3.400 јединица крви, што је изузетан резултат. Ми обезбеђујемо крв за све наше грађане који су на лечењу у Београду, као и за све суграђане који имају операције у Шапцу, рекао је Славко Радовановић, секретар Црвеног крста Шабац и захвалио свим добровољним даваоцима крви.

Град Шабац је од Института трансфузије крви Србије добио захвалницу Шампион солидарности у области давалаштва крви за прошлу годину и у зимској и у летњој кампањи.

-Видели смо и након ове трагедије која нас је задесила колико су људи спремни да помогну и колики ја значај добровољног давања крви. Људи у Шапцу су изузетно хумани и иначе. Овде је увек добар одзив за добровољно давање крви и увек имамо довољне залихе. Морам да похвалим Црвени крст Шапца, али и друге организације које учествују у реализацији ових акција и мотивишу људе да дођу и дају крв. Да би неко дао крв мора да буде здрав и наши добровољни даваоци воде рачуна о свом здрављу да би могли да помогну другима, рекао је Немања Пајић и захвалио свим добровољним даваоцима крви у Шапцу.
Даваоци који су крв дали више од 50, 75 и 100 пута признања ће добити 16. јуна.
Током Недеље Црвеног крста организоване су и бројне друге активности.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa