Инфо

25. мај 2023.25. мај 2023.
Пољопривреда је прошлост, садашњост и будућност
ДЕЦЕНИЈСКА ТРАДИЦИЈА ОБРАЗОВАЊА СТРУЧЊАКА ИЗ СТОЧАРСКЕ И БИЉНЕ ПРОИЗВОДЊЕ

Пољопривреда је прошлост, садашњост и будућност

Шабац се налази на граници два велика пољопривредна подручја-Мачве и Срема у којима се успешно одвија сточарска и биљна производња, а до значајних резултата се долази јер су произвођачи спремни да примене нове технологије-знања
Тренд раста популације људи на планети са једне стране, док се доступни ресурси смањују (земљишне површине, пијаћа вода, заступљеност становништва у селима) са друге стране довели су данас пољопривреду пред бројне изазове. Снабдевање становништва основним и здравим животним намирницама и задовољење потреба прехрамбене индустрије је могуће само школовањем будућих стручњака из области пољопривреде у високообразовним институцијама као што је Одсек за пољопривредно-пословне студије и туризам, Академије струковних студија Шабац.

Овакав кадар се оспособљава да примени савремене технологије у пољопривреди што имплицира већу продуктивност, при чему се не занемарује животна средина, јер је циљ њено чување и унапређење. Стицање и преношење знања је не само основни и најважнији покретач развоја модерне пољопривреде већ и неопходан предуслов одрживости села и одрживог развоја друштва у целини. Да би били конкурентнији на тржишту због пласирања производа на тржиште ЕУ, пољопривредни произвођачи морају да буду информисани и пре свега едуковани како би повећали техничку ефикасност, квалитет и стандардизацију производа.



Шабац се налази на граници два велика пољопривредна подручја-Мачве и Срема у којима се успешно одвија сточарска и биљна производња, а до значајних резултата се долази јер су произвођачи спремни да примене нове технологије-знања. У нашем граду се већ дуже од 60 година образују стручњаци из сточарске и биљне производње. Наставни план се континуирано осавремењује и прати системе образовања у Европи, како би се пренела најновија знања из области пољопривреде на студенте- будуће струковне инжењере пољопривреде. Управо захваљујући овој усклађености са европским универзитетима, стечена је могућност мобилности наставника, сарадника и студената. Захваљујући овој мобилности студенти и наставно особље стичу искуства кроз размене знања и користе их у свом будућем раду.

-На нашем студијском програму биотехнологија- модул зоотехника студентима се пружа могућност да стекну занимљива знања о развоју и животу, понашању и добробити животиња, њиховој исхрани, потребама, навикама и функцији у комплексним екосистемима. Студенти имају прилику да науче како су настале савремене расе домаћих животиња кроз оплемењивање и селекцију, стичу знања о пчеларству као веома важној привредној грани и производњи меда, на који начин се узгаја риба и стичу знања о здравственој заштити животиња... Модул ратарство и повртарство у оквиру студијског програма биотехнологија пружа студентима основна и додатна знања о произвоодњи ратарских, повртарских и крмних биљака. Студенти изучавају основе ратарства, гајење и одржавање ливада, пашњака, поврћа, цвећа и лековитог биља- истакла је за „Глас Подриња“ др Вера Рашковић, професор и руководилац одсека за пољопривредно пословне студије и туризам.

др Вера Рашковић , професор и руководилац одсека за пољопривредно пословне студије и туризам


-Наши студенти током студирања стичу практичне вештине које могу применити кроз рад и кроз управљање на сточарским фармама, у приватизованим пољопривредним компанијама, породичним газдинствима, пољопривредним апотекама, службама која се баве матичном евиденцијом животиња. Палета будућих занимања је шаренолика и извесна.

др Маја Дошеновић Маринковић, предавач


Академија струковних студија реализује „ Каријерне дане“ који имају за циљ да студенте повежу са привредним субјектима, њиховим производима и услугама. Управо код ових привредних субјеката наши студенти реализују и практичну наставу и имају могућност да имплементирају стечена теоријска учења. Значајан број студената, након завршених студија има прилику да остане у овим привредним друштвима- надовезала се предавач др Маја Дошеновић Маринковић.

Циљеви студијског програма биотехнологија су конкретни, оствариви с обзиром на расположиве ресурсе и они дефинишу њену свеукупну стручну делатност у сточарској и биљној производњи.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa