Инфо

25. мај 2023.25. мај 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Академски графичар Горан Бујишић о „Бујшизму“

Дечко који обећава

Дипломирани графичар Горан је одабрао да мале и велике друштвене феномене преточи у уметничке слике. Необична дела привлаче пажњу на друштвеним мрежама
Ако сте корисник друштвених мрежа, тешко да су вам промакла необична уметничка дела Шапчана Горана Бујишића. Нисте сигурни о чему је реч? Ако кажемо „Битка у Лидлу“, „Дечко који обећава“, „Колце у Паралији“, „Пипачи хлеба“, „Да ли то љубав од нас прави шкембиће“ имате јаснију слику.

Призори не тако светле свакодневице на упечатљив начин представљени су на сликарском платну. Визуелно неуобичајено, сатирично, колоритно експресивно, друштвено ангажовано, испуњено социјалним критицизмом и набојем.

Неки ће рећи да то није уметност, да стваралаштво треба да буде оку пријатно, да оплемењује ум и дух, носи поруку. Но, да ли је порука прихватљива и пожељна, само ако је оку угодна? Бројни ствараоци кроз историју важне пароле приказали су на другачији и естетски непривлачан начин. Најбољи примери су Пикасова Герника, Мунков Врисак. Да ли за њих можемо рећи да су лепе? Да ли бисте рекли да су пријатне, ако занемарите тежину имена славних сликара?

Фото: "Глас Подриња"


Ко лети, вреди, ко вреди, лети, ко не лети, не вреди
Иако по вокацији дипломирани графичар Горан је одабрао да мале и велике друштвене феномене преточи у уметничке слике. Некада му замерају да претерује и „превише“ критикује, али каже да сликар треба да има слободу. Истиче да су опскурне теме инспиративније и изазивају много више пажње.

Често Горанова слике „освану“ на друштвеним мрежама, као нешто wow, или тотални кринџ. Критичари додају да је реч о наивном апстрактизму, неки да ће за неколико деценија бити анализиран као аутор сликарског правца у повоју. Без обзира на све, Бујша, привлачи пажњу и изазива реакције.

Призори не тако светле свакодневице на упечатљив начин представљени су на сликарском платну. Визуелно неуобичајено, сатирично, колоритно експресивно, друштвено ангажовано, испуњено социјалним критицизмом и набојем


-Различити су утисци. Неком се слике не свиђају, неком су страшне, или кажу да су одвратне, али има и оних којима се свиђају. Доста њих прати мој рад и подржава оно што радим. Када пустим у етар фотографију слике то је изван моје контроле и интересантно ми је да пратим реакције на мрежама. Некада сам одговарао на коментаре, али сада више не.

Проговори слико
Оно што је додатно интересантно да свака од слика има посебан назив. За неке од њих тренутак је био довољан да настану.

-Током короне почео сам интензивно да сликам. Вероватно је тај период пробудио у мени жељу да стварам и усмерим енергију. Чини ми се да је низ започела слика под називом „Сахрана Србије“.
Реакције су биле (не)очекиване и схватио сам да такав стил привлачи много више пажње од других мотива, на пример мртве природе - каже кроз осмех Горан и признаје да није тешко пронаћи инспирацију.

Фото: "Глас Подриња"


-Свака ситуација може бити окидач и покретач. Градски превоз је увек интересантна тема. Када ми нешто привуче пажњу одмах то „видим“ на платну и знам да је то то. А називи долазе спонтано. Волим да се поигравам са њима. Мислим да је Алан Форд крив за све. Опскурна места, људи и догађаји су ми посебно интересантни. Мада, наше друштво у целини је инспиративно.

Боље нешто од нечега, него ништа од ничега
Често му пратиоци на фејсбуку и инстаграму дају предлоге за називе и описе слика.

-Некада имају бољу идеју од мене. Дешавало се да променим назив након нечијег предлога. Волим интеракцију са пратиоцима, посебно на инстаграму где представљам слике.

Када ми нешто привуче пажњу одмах то „видим“ на платну и знам да је то то. А називи долазе спонтано. Волим да се поигравам са њима. Мислим да је Алан Форд крив за све


Признаје да поједина дела садрже експлицитне мотиве, али порив да људе, ситуације стави у одређени контекст је јачи од критике.

-Не критикујем све, само оне сегменте који нису добри у друштву. Не генерализујем, али оно што није добро није. Често људи зажмуре на неке ситуације.

Ко спава није будан
Дела настају у посебном кутку куће у ситне сате, каже Горан. Тада му је најлакше да ствара.

-Док град спава, ја стварам. А често ми се чини да никада не престајем. Када завршим увек делује да није завршена, да бих могао још нешто да изменим, додам. Мислим да слика никада није завршена. Преноћи, па бих поново кориговао. Но, треба знати када стати, кажу људи. Вођен том реченицом некад оставим баш тако незавршену и несавршену.

Док град спава, ја стварам. А често ми се чини да никада не престајем. Када завршим увек делује да није завршена, да бих могао још нешто да изменим, додам. Мислим да слика никада није завршена. Преноћи, па бих поново кориговао. Но, треба знати када стати, кажу људи. Вођен том реченицом некад оставим баш тако незавршену и несавршену


Дечко који обећава 2
У шали каже да би када одрасте желео да буде познат и славан. За сада, на добром је путу да то постане.

-Волео бих да моја дела трају, да буду препознатљива и да останем доследан свом стилу. Желим да она буду позната и славна, ја не. По природи сам стидљива особа и остављам сликама да говоре више од мене.

Током припреме за интервју, у неформалном разговору ауторке текста, уметника и колеге иза објектива скован је нови термин за Горанову уметност „Бујшизам“. У свом стилу млађи Бујишић је одговорио.

- Бујшизам, као термин новог правца, зашто да не, када више не будем присутан.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa