Инфо

25. мај 2023.25. мај 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Нови роман Анђелке Радовановић

Истинита прича о ратнику

„Протагониста је човек који је као војник био на ратиштима током сукоба 90-их по службеној дужности. Последњи сукоб ком је сведочио био је на Косову и тада је тешко рањен. Ипак, захваљујући Божјом милошћу остао је жив“, каже ауторка Анђелка Радовановић
Пред шабачком публиком 25. маја биће промовисан нови роман Шапчанке Анђелке Радовановић под називом „Војник“. Истинита прича о војном официру чији живот су обележили ратови на просторима некадашње Југославије. Пореклом из Славоније, због околности био је принуђен да напусти своје огњиште, где ни дан данас не може да се врати због оптужбе за дезертерство.

-Протагониста је човек који је као војник био на ратиштима током сукоба 90-их по службеној дужности. Последњи сукоб ком је сведочио био је на Косову и тада је тешко рањен. Ипак, захваљујући Божјом милошћу остао је жив. Верује да му је у томе помогао крст са Хиландара који је усмерио метак, али га тешко ранио. Његова животна прича је невероватна - каже Анђелка о главном јунаку свог новог дела.
-Мој претходни роман „78 дана“ био је повод да ми се јави са жељом да његову причу преточим у књигу. После разговора започели смо рад на роману који ће овог маја имати прву промоцију - додаје Шапчанка.

Наводи да роман није фикција, те да су места, догађаји и људи реални. Желела је да сачувају аутентичност и да укажу на тешке периоде у животу појединца, народа. Тема је како ауторка истиче распад Југославије, али и последице великог сукоба на животе народа на овим просторима.

-Прихватила сам да напишем роман о њему, не само због животне приче, већ и његових подвига. Током сукоба на Косову својом вештином успео је да 252 војну бригаду пребаци из Ниша на Косово, а да то не буде примећено. Пажљивим планирањем, путовањем током ноћи и кроз тунеле недоступне за системе праћење у томе је успео. Не бих откривала све детаље, али је невероватно колико је то захтевало знања, вештине и сналажљивости да се тенкови пребаце на КиМ. Од тада бригада носи назив „Невидљива“. Његов пут био је фасцинантан, али и борба за живот након рањавања.

Анђелка истиче да је роман интересантан, динамичан и истинит. Књига „Војник“ прати одрастање и војну каријеру главног лика, те је хронолошки подељен у два дела. Сматра да је због контекста и разумевања сукоба било неопходно да донесе приче о животу, одрастању Срба у Хрватској. Верује да неке сукобе није могуће превазићи.

-Антагонизам између Срба и Хрвата је одувек постојао, те сам сматрала да је неопходно да то буде део романа. Током рада на роману открила сам приче и догађаје који су ме прилично изненадили. Могу слободно да кажем и шокирали. Писала сам и о Бљеску, Олуји. То су велика, страшна страдања једног народа. Србима и Србији никада није било лако. Некада ми се чини да та мржња и неслагање никада неће престати. Желим да Срби не забораве, да памте и схвате да се историја константно понавља. Из тих лекција треба нешто да научимо.

Иако су претходна два романа тематски слична, Анђелка каже да својим делима жели да пренесе поруку о незабораву.

-Желим неке теме д сачувам од заборава кроз писану реч. Често кажем да је то моја борба. Када слушате различите животне приче, тешко да останете имуни. Морала сам да их пренесем на папир. Упркос свему, мора да постоји оптимизам и вера да ће све доћи на своје место - закључује ауторка романа „Војник“.

Промоција романа заказана је за 25. мај у 20 часова у ресторану „Византија“.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa