Инфо

25. мај 2023.25. мај 2023.
Фото: Љупче Станковић приватна архива

Фото: Љупче Станковић приватна архива

Уживање у мирису и укусу омиљеног напитка

Да ли пијете само добру кафу?

Specialty coffee, индустријска, домаћа, са млеком, без шећера, са шећером, филтрирана, хладна, топла, врела, или само добра, на вама је да одаберете по свом укусу
Да ли јутро започињете шољицом омиљене кафе? Не можете да замислите дан без дозе кофеина? Имате омиљено место у граду, где уживате у укусу и мирису овог магичног напитка. Нисте усамљени. Срби воле кафу, но судећи према истраживањима и анкетама нису врсни познаваоци исте. Зналци се слажу да се времена мењају, те да домаћа (турска) полако добија конкуренцију под утицајем трендова и новог приступа угоститеља. А све је почело у 16. веку. Традиција испијања кафе у Србији датира из периода Османског царства, те и назив кафана означава место где се испија напитак направљен од зрна млевене, печене кафе.

Кафана више нема исто значење и намену, као ни кафићи, али све популарније су кафетерије, објекти специјализовани за напитке од кафе. Било да је реч о престоници, већим градовима, или мањим попут Шапца, потреба за добром кафом је увек присутна.

Пут “од зрна до шољице” заснива се на ригорозној селекцији и категоризацији зрна, специјалном пржењу и служењу. Ове кафе одликују богате ароме и јединствен укус, каже наш саговорник


Омиљени напитак
О квалитету кафе, ритуалима испијања и навикама Шапчана говори Љупче Станковић, власник локалне кафетерије.

-У Србији највише се конзумира домаћа кафа. Ритуал испијања највише се практикује у сеоским подручјима, када се породица окупља. Потом следе кафићи у градовима и све популарније кафетерије - каже Љупче и наглашава да уз стандардну домаћу кафу Срби конзумирају еспресо.

-Више пржене кафе, горчег укуса су преузете од Италијана. Но, култура испијања је потпуна другачија од њихове. У Србији позив на кафу значи дружење са пријатељима и конзумацију кафе у дужем временском периоду, а код Италијана је то кратка пауза.

Фото: Pixabay


Напомиње да је у Србији била највише заступљена комерцијална кафа када је реч о еспресу.

-Оне и дан данас постоје. Користе се и у другим земљама Европе, али истраживањем о кафи угоститељи све више пажње посвећују квалитету сировине. Специалтy цоффее најчешће се користе у кафетеријама. То значи да се води рачуна о свим сегментима кафе, од гајења, обраде, пржења до послуживања.

Пут од зрна до шољице
Пут “од зрна до шољице” заснива се на ригорозној селекцији и категоризацији зрна, специјалном пржењу и служењу. Ове кафе одликују богате ароме и јединствен укус, каже наш саговорник.

-Комплетан ланац може да се испрати код специјалитетних кафа. Морам да напоменем да то није могуће код комерцијалних. Технологија и процес производње код масовне је упитна, те се због тога уживаоци у кафи све чешће опредељују за „specialty coffee“.

Припрема кафе постала је права уметност и умеће. Поред квалитета сировине, опреме знање, и вештина баристе игра важну улогу. Ристретто, еспрессо, лунго познати су италијански напици. Разлика је у односу кафе и воде


Уживање у кафи као напитку често повезујемо са хедонизмом, осећајем задовољства, испуњености и среће. Многи уживају кроз мале ритуале припреме, а потом и испијања овог напитка. Мирис свеже, тек самлевене кафе, шоља напитка ујутру, или уживање током дружења с пријатељима могу пружити задовољство и тренутке опуштања. А колико познајемо састав свог омиљеног напитка је упитно. Љупче наводи да се испијањем квалитетних врста кафа чула „извежбају“.

-Квалитетна кафа има другачији укус, те често прва шољица оставља утисак киселог напитка. Наравно, укус зависи од подручја, начина узгоја и врсте. Свака кафа поседује одређене ароме као што је укус воћа, карамеле, тамне чоколаде. Познаваоци примете нијансе, али они који се први пут сусретну са овим кафама немају то искуство. Морам да признам да се код нас раније није ценио тај „кисео“ укус који је одлика Арабике.

Фото: Pixabay


Робуста или Арабика
Када је реч о врстама зрна кафе, постоји неколико сорти које су посебно популарне. Поменута Арабика и Робуста су две најчешће врсте зрна кафе које се користе у припреми напитка. Арабика је позната по квалитету и богатијем укусу, док Робуста има јачи и горчи укус. У Србији се често користи мешавина ове две врсте зрна како би се постигао баланс између укуса и снаге кафе. Наравно, економска рачуница игра битну улогу у производњи индустријске кафе.

-За оне који први пут долазе у наш објекат и до тада су пили само комерцијалну кафу препроручујемо наш бленд (мешавина кафа из Бразила), а потом Колмбију и Етиопију које су воћних и цитрусних нота. Препорука је да се кафа пије без шећера и млека како би осетили укус.

Припрема кафе постала је права уметност и умеће. Поред квалитета сировине, опреме знање, и вештина баристе игра важну улогу. Ристретто, еспрессо, лунго познати су италијански напици. Разлика је у односу кафе и воде.

-Код ристретта однос кафе и воде је 1:1, што значи да нпр. 10 грама кафе даје 10 милилитара напитк. Код еспресса је однос 1:2, а Лунго је однос 1:3. Оно што саветујемо је да се напитак пије док је топао, јер с временом губи своја својства, мења укус. Ово може да се примени и на домаћу кафу припремљену код куће. Препоручујемо да се вода загреје до пред кључање и да се пре врења у њу дода кафа, затим меша, врати на ринглу. Када почне да кључа поново се меша, враћа на ринглу и не дозвољавамо да изври. Таква кафа је ароматичнија, бољег укуса.

У Србији највише се конзумира домаћа кафа. Ритуал испијања највише се практикује у сеоским подручјима, када се породица окупља. Потом следе кафићи у градовима и све популарније кафетерије -
каже Љупче и наглашава да уз стандардну домаћу кафу Срби конзумирају еспресо


Филтрирана кафа све популарнија
Све популарније кафе су оне које се добијају филтрирањем. Протеклих година често су тражене на Западу, али и на Истоку где се чај традиционално конзумира.

-Оне имају више кофеина, а мање уља. Најбољи опис је да су чајасте. Арома зрна долази до изражаја, јер су мање пржена. У Јапану и Русији посебно уживају у филтер кафама. Полако овај тренд стиже и код нас.

Важно је напоменути да уживање у кафи треба да буде умерено, с обзиром на садржај кофеина који може имати стимулативне ефекте на организам. Прекомерно конзумирање може довести до нежељених ефеката попут нервозе, несанице или убрзаног срчаног ритма.

-Важно слушати своје тело и прилагодити унос кафе сопственим потребама и толеранцији организма.
Све у свему, кафа у Србији игра важну улогу у свакодневном животу појединца, друштва, спајајући људе кроз јединствен укус и арому овог омиљеног напитка. Доноси радост, уживање, утеху.

Specialty coffee, индустријска, домаћа, са млеком, без шећера, са шећером, филтрирана, хладна, топла, врела, или само добра, на вама је да одаберете по свом укусу.

И јавите, какву кафу и са ким пијете.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa