Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
Шабачка гимназија и Конфуцијев институт- шест година партнерства
Пејзажи виђени кичицом кинеских сликара- изложба и радионица

Шабачка гимназија и Конфуцијев институт- шест година партнерства

Две образовне установе сарађују шест, а Институт ове године свечано обележава девет година постојања и рада у Србији
У оквиру прославе девете годишњице Конфуцијевог института у Новом Саду, сликари из Кине, награђивани и признати уметници, Мо Сијаовеи и Лан Јао, специјализовани за пејзажно сликарство, отворили су прошлог четвртка у свечаној сали Шабачке гимназије изложбу „Кинески и српски пејзажи виђени кичицом кинеских сликара“. Уједно су одржали радионицу, кратак курс кинеског сликарства, за ђаке из те и Школе примењених уметности. Шабачка образовна установа је партнер Института већ шест година.

Културна размена и прилика за стицање нових знања
-На обострано задовољство сарадња траје, препознати смо као партнер у Кини, наша школа се редовно представља на њиховим програмима, ја сам путовала у Кину са просветном делегацијом. Организовали смо бројне тематске културне манифестације, јер се курс који се одржава код нас зове „Кинески језик и култура“. Сваке године имамо неколико манифестација везаних за кинеску културу и народ. Ове године други пут једна наша ученица путује у далеку Кину да усаврши знање кинеског језика. Кинески се редовно учи у школи, а резултат је да је око 50 деце научило тај језик. Ђаци одлазе у Кину, добијају стипендијe њихове државе- истакла је директорка Шабачке гимназије Маријана Исаковић.

Подсећа да су једне године имали прославу Кинеске нове године са учитељима из Кине, приређена је церемонија чаја, приказани традиционални плесови. Редовне су изложбе кинеских сликара, калиграфа, уметника... Тако је било и овог пута. Ученици су могли да виде радове, али и увере се у вештину уметника који се баве калиграфијом.

Нови приступ истраживању уметности
Ђак Школе примењених уметности, друга година, смер фирмописац, Вукашин Ђукановић, навео је да се упознао са другачијим приступом од оног на који је навикао.

-Ово је нов, другачији вид уметности за мене, дефинитивно бих пробао овако нешто. Разликује се у потпуности од оног како сам навикао да радим, барем тако изгледа. Знао сам како они раде, али први пут то видим уживо. Њихов приступ је лишен сложености, као да хоће да докажу шта желе на јако једноставан начин, да једним потезом кажу много. Код нас је уметност мало изгубила смисао, некако се не прати традиционалан приступ који они прате и то ми се допада- објаснио је Вукашин.

Ученица прве године Шабачке гимназије Марија Младеновић сматра да је то прилика да се научи нешто ново и прошире видици.

-Задовољство ми је што имамо прилику да видимо ове радове и да нас уведу у технике које користе. Први пут се сусрећем са овако нечим, ново је за нас. Технике ми се допадају, изгледа веома занимљиво. Имала сам прилику да пробам и научим нешто ново, јер су нам приближили њихову традицију и могли смо боље да их упознамо- нагласила је Марија.

Поводом девете годишњице Конфуцијевог института, директорка Шабачке гимназије присуствовала је централној прослави у суботу у Новом Саду. Конфуцијев институт Универзитета у Новом Саду настао је на иницијативу амбасаде Народне Републике Кине у Србији и Ханбана, седишта свих Конфуцијевих института. Његовом настанку претходиле су четворогодишње културне активности на Филозофском факултету, које су укључивале часове кинеског језика и традиционалне кинеске калиграфије, под патронатом амбасаде НР Кине.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa