Инфо

10. август 2023.10. авг 2023.
Фото: Удружење грађана „Церски марш“

Фото: Удружење грађана „Церски марш“

ЧЕТРНАЕСТИ ЦЕРСКИ МАРШ У НЕДЕЉУ

Из Принципа

Скуп поносних потомака је у 7 сати ујутру на Тргу шабачких жртава у Шапцу. У 8 сати формираћемо колону испред Саборног храма Светих апостола Петра и Павла у Масариковој улици и кренути на марш дугачак 35 километара,
наводе организатори
Четрнаести Церски марш одржаће се и недељу, 13. августа. Ове године посвећен је Гаврилу Принципу.
-Колона храбрих, поносних и пркосних људи кренуће из Шапца пут Цера да се поклони својим славним прецима, јунацима Церске битке. Његово преосвештенство Епископ Шабачки Јеротеј благословио је одржавање манифестације Церски марш у молитвено сећање на наше славне претке, чији су подвизи и мученичко исповедање слободе златне неизоставан део нашег свеукупног идентитета, наводи Божидар Катић, председник Удружења грађана „Церски марш“.

Организатори очекују учеснике из Србије, Републике Српске и неколико Европских земаља. Носилац овогодишње „Церске споменице“, највишег признања УГ „Церски марш“ је Нићифор Аничић, председник Друштва српских домаћина које је 2014. године обновило споменик Церским јунацима у Текеришу. Истичу да је то начин да покажу поштовање оним људима који га заслужују, а нису га никада добили од ове државе.

-Скуп поносних потомака је у 7 сати ујутру на Тргу шабачких жртава у Шапцу. По дочеку гостију уследиће заједничка молитва коју ће служити свештенство Епархије Шабачке. Стихове посвећене Церској бици говориће Ненад Карић, песник и карикатуриста, а на Тргу ће бити изложене и његове карикатуре. Уследиће кратко обраћање организатора и упознавање са Правилима понашања на Церском маршу, планираном трасом кретања, планираним паузама и подела воде свим учесницима овог великог подухвата. У 8 сати формираћемо колону испред Саборног храма Светих апостола Петра и Павла у Масариковој улици и кренути на марш дугачак 35 километара, наводе организатори.

Током пута су планиране две веће паузе :

На 10. километру у дворишту ОШ „Лаза К. Лазаревић“ у Варни биће заједнички доручак за све учеснике, док ће друга пауза бит на центру Волујца, на 20. километру. Краће паузе за предах и допуњавање воде су на сваких 5 километара.

-Планирано је да колона стигне до Крста на Церу око 16 часова и ту ће бити пауза док се сви учесници на скупе како би заједно, како и доликује умарширали у славни Текериш, место победе које симболизује оно што је суштина нашег националног бића, наводи Катић.

За окупљене ће бити организован пригодан културно-уметнички програм и заједнички ручак.

За све учеснике обезбеђен је превоз аутобусима са Цера до Шапца.

Најновији број

18. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa