Инфо

5. април 2012.5. апр 2012.
ОШ „ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ“ ШАБАЦ

ДО УСПЕХА ТРУДОМ И РАДОМ

Горан Гогић, доктор информатике и најуспешнији ученик школе у последњих тридесет година, дружио се са основцима
Не каже се без разлога да је „од колевке па до гроба најлепше ђачко доба“. О том периоду пре тридесетак година говорио је Горан Гогић, један од најуспешнијих ученика ОШ „Јанко Веселиновић“. Шабац, али и бивша Југославија, памти га по изузетном знању математике. Четири пута побеђивао је своје вршњаке на републичким, а три пута на савезним такмичењима. У школској књизи о најуспешнијим ученицима остало је записано да се „посебно одликовао непогрешивошћу у решавању комбинованих математичких задатака. Формуле и бројке за њега нису представљале проблем, јер их је својим талентом, амбициозношћу и радом, са лакоћом савладао“.
Са шеснаест година уписао је Природно-математички факултет у Београду, а три године касније дипломирао. Магистрирао у двадесет првој. Са двадесет три године отишао на усавршавање као стипендиста Универзитета у Сан Диегу, Калифорнија, где је докторирао 1996/97. године. Рад у Силиконској долини у фирмама које су имале везе са интернетом, али и са истраживањима у вези биотехнологије, гена и неких болести донео му је интересантан посао. Управо је у процесу покретања фирме са својим партнерима која ће се бавити интернетом и фитнесом.
- Мој циљ доласка је да схватите да нити имам две главе нити ми је било ко шта помогао. Нисам имао тату који је могао да ми помаже да добијем оцене, нити сам пао са Марса. Једноставно седнеш и радиш и доћи ће одговарајући резултати. Не само за математику, него и за било шта друго. Ако хоћете сами себе да испитате нађите неки од тих предмета који вам баш не иду и кажите себи: „Ајд, сад ћу баш да се посветим, да се концентришем на тај предмет максимално“. Пробајте да прочитате лекцију пре него што наставник дође на час. Слушајте пажљиво на часу. После часа обновите научено и урадите домаћи. Размишљајте о тим стварима. Видећете како ће доћи до наглог успона. Одговарајући рад и фокус, та концентрација када се за нешто ухватите, дефинитивно неће изостати ““ рекао је Горан Гогић окупљеним ученицима ОШ „Јанко Веселиновић“.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa