Инфо

3. мај 2012.3. мај 2012.
ЦАРСКИ ГРАДОВИ МАРОКА

ПЛАНИНА АТЛАС - ПРЕДВОРЈЕ САХАРЕ

Већ неколико сати путујемо у правцу тамне и неприступачне планине Атлас. Са свих страна је песак, и пешчани бескрај. Једино живо биће које видимо је ““ камила: сустижемо оне, натоварене, које гегуцкаво иду у одређеном правцу, потом камиле које леже и стрпљиво чекају господара... Пре овог пута по пустињским земљама, прочитала сам легенду која каже:
«Алах је створио пустињу да на миру шета по њој али, пошто је на време увидео своју грешку морао је учинити нешто да се исправи. Стога је сворио камилу ““ себи за друштво и људима за корист!Кажу да јој је на ноге привезао самилист, на леђа натоварио врећу, а на бокове богатство.»
У почетку право на поседовање и држање камила имало је само племство. Остали су могли да имају само ситну стоку. Камила је животиња која за релативно кратко време преноси људе и терет на велике удаљености.
Три до четири дана може без воде, понекад и целу седмицу. Може да попије око 120 литара. Постоје камиле за јахање и за ношење терета ““ за јахање су светле, готово беле. На дугим релацијама, ова пустињска животиња може да понесе терет од 200 ““ 300 километара. Од камила је све употребљиво: кожа, крзно, месо и млеко. За њу једна бедуинска легенда каже:
Поново Бербери
Већ се увелико пењемо обронцима Атласа и температура која се повећава наговештава близину Сахаре, највеће пустиње на свету. Простире се на невероватних 8,6 милиона километара. Све до 30-их година прошлог века Сахара је била највећа непознаница на земљи. Звучи невероватно податак да је пре 60-ак година направљена карта Сахаре.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa