Инфо

3. мај 2012.3. мај 2012.
ГЛАС ПРАВОСЛАВЉА

ПОСТАВЉЕНИ КРСТОВИ НА ЛЕТЊИКОВАЧКОМ ХРАМУ

Његово преосвештенство епископ шабачки Лаврентије, у уторак, 1. маја, освештао је крсна знамења, дар Боривоја Миловановића, шабачког привредника, која су затим постављена на цркву Свете Тројице на Летњиковцу. Овај храм гради се још од 2007. године уз помоћ добровољних прилога прикупљених у Србији и иностранству. Његово преосвештенство епископ шабачки Лаврентије истакао је важност градње верских објеката у циљу духовног препорода нашег народа.
-Нема веће радости за све нас, свештенике пре свега, а и за свакога хришћанина, него када се једна нова богомоља ствара. А постављање крстова на цркви то је један од најважнијих догађаја током градње цркве јер крст на цркви је као и вео невесте, украс и чувар васељење. У песми црквеној каже се за крст да је то украс васељење, рана демонима. Крст штити и цркву и целу околину од сваке најезде, несреће, и тако даље. А крст је и будилник савести ““ рекао је епископ шабачки Лаврентије.
Место на простору летњиковачке шуме за изградњу цркве Свете Тројице уступио је Град Шабац. Градоначелник Милош Милошевић истакао је да је ово велики дан како за Летњиковац тако и за цео град.
-Град је уступио парцелу за изградњу овог храма за који се надамо да ће представљати симбол не само Летњиковца већ и симбол нашег града. Да сведочи у вековима који долазе о нама, о нашој вери, нашем односу према хришћанству. Надамо се да ће овај храм допринети томе да више хришћанских врлина уђе у морал сваког од нас појединачно и нашег народа у целини.
Детаљним урбанистичким планом 1995. године одређена је парцела површине хектар и седамдесет ари за градњу храма на Летњиковачкој коси. Од стране црквене општине Шабац покренут је поступак за добијање плаца код Предузећа за управљање грађевинским земљиштем у Шапцу. После преговора 13. 09. 2009. године потписан је Уговор о заједничкој изградњи храма на Летњиковцу између Српеке Православне црквене општине Шабац коју је заступао епископ Лаврентије и општине Шабац коју је заступао председник општине Милош Милошевић. Главни пројекат храма, рад архитекте Љубице Бошњак из Београда, прилог Милана и Божане Станић Гајић који живе у Чикагу, урађен је 2006. Место за изградњу храма освештано је 3. маја 2007, а радови на првој фази започети су у току маја, а завршени у августу. Током 2008. урађени су електроприкључак и прикључак за воду. Епископ Лаврентије освештао је темеље храма 08. јуна 2009. године. Тада су настављени радови. Изграђени су зидови висине пет метара и галерија изнад главног улаза у храм са западне стране.
Епархија шабачка захваљује се свим приложницима који су новцем или материјалом помогли градњу храма Свете Тројице, као и свима који ће убудуће помагати.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa