Инфо

3. мај 2012.3. мај 2012.
СЛОБОДАН САВИЋ ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

СТРУЈА И ЂУБРИВО ОД БИОМАСЕ

Огромни природни потенцијали морају бити искоришћени. Топла вода вреднија од нафте. Брже запошљавање. Равноправне комуналне активности. Хиподром, власништво општине. Кабловска телевизија, интернет. Отворена Народна библиотека у Богатићу. Доста добар разговор са инвеститорима
Шта Богатић сврстава у општине које привлаче пажњу стручне јавности у Србији?
-Реч је о планираној изградњи фабрике која ће користити остатке из производње наших пољопривредних произвођача и производити електричну и топлотну енергију. Ради се о жетвеним остацима, које пољопривредници често спаљују на њивама, али и о силажи кукуруза, слами или грању и огранцима из шумске производње. То је постројење које ће из биомасе са нашег подручја производити биогас, а од њега топлотну и електричну енергију. Произведена електрична енергија може да се прода ЕПС, а топлота да се искористи за грејање пластеника. Трећи производ из овог процеса је квалитетно органско еколошко ђубриво које ће се враћати сељацима за прихрану усева на њивама.
Морам да напоменем читаоцима и то да је ово крупан економски, енергетски, али и еколошки пројекат. У целом поступку нема емисије штетних гасова и нема никаквог загађења животне средине. Као пример, навешћу и то да је ово врло развијен концепт у Европи, нарочито у Немачкој где има око шест хиљада мањих постројења на биогас на пољопривредним фармама, а код нас је тек у повоју. Интересовање пољопривредника за производњу биогаса у сталном је порасту и у Аустрији и Данској, као у другим земљама Европе, свугде где је развијена пољопривредна производња.
Шта овакав пројекат генерално може донети Општини?
- Ми очекујемо много. Реч је о инвестицији у Општину Богатић, за коју су наши стратешки партнери спремни да уложе и до 96 милиона евра. Реч је о компанијама из Француске и Шпаније, које заједно улажу у Србију, у област обновљивих извора енергије. Разговоре са њима смо започели пре два месеца у Београду, приликом њихове прве посете Србији. На неки начин, први смо реаговали и потрудили смо се да их што више заинтересујемо за нашу Општину. После тога, они су посетили Општину Богатић, где су започети озбиљнији разговори о могућој инвестицији. Као резултат свих тих напора, ми ових дана са њима потписујемо Меморандум о разумевању, који се односи на укупну инвестицију од 96 милиона евра. Ова инвестиција је значајна и за Србију, а не само за Општину Богатић. Наш услов је био да се у раду њихових постројења и фабрика запосли најмање 100 наших радника. Наравно, корист није само у запошљавању људи из Општине, већ и многи други бенефити. У изградњи постројења и фабричког комплекса за производњу опреме, свакако би била ангажована и локална грађевинска оператива.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa