Инфо

3. мај 2012.3. мај 2012.
СУВЛАСНИК “ВЕСКОВИНИ ГРУПЕ“ ФЕДЕРИКО ВЕСКОВИНИ

ДОБРО МЕСТО ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ

Средином априла у северозападној радној зони у Шапцу положен је камен темељац за изградњу фабрике СБЕ Србија италијанске компаније “Весковини груп“. О разлозима зашто је баш наш Град примамљив за италијанске инвеститоре, развоју производних капацитета, пословној клими у Србији, разговарали смо са сувласником компаније Федериком Весковинијем.
Србија је у последњих неколико година постала место у које највише инвестирају италијанске компаније. Како Ви оцењујете пословну климу овде?
- Могу да кажем да смо ми у Србији пронашли доброг и динамичног партнера за квалитетно предузетништво. Овде нам је јефтиније пословање, и лично сматрам да је ово земља са светлом привредном будућношћу. Посебна вредност су људи који чврсто држе судбину у својим рукама. Они имају разумевања за сваког, одговаре на сва питања.
Из којих разлога се “Весковини група“ одлучила да инвестира баш у Шабац?
- “Весковини група“ је проверила доста локација, на свим местима у Србији где смо могли да добијемо слободну зону. Међу тим местима је и Шабац. Дакле, прва предност је слободна зона. То је битна тачка. Када смо потписали уговор са ФИАТ, у Шапцу смо наишли на топао дочек, сређену администрацију и локалану самоуправу која има одличну комуникацију са својим грађанима. Није било питања на које нисам добио конкретан одговор. После таквог искуства рекао сам себи да могу веровати тим људима.
Колико је добијање статуса кандидата за чланство у Европској унији допринело већој заинтересованости инвеститора за Србију?
- То је за привреднике и инвеститоре веома важна вест, са једне стране, док са друге, постоји искрена нада да ће Србија поред Европе задржати добре везе са Русијом. Односно, тај баланс између истока и запада, је од изузетног значаја за све који послују са вашом земљом.
Приликом одлуке да покренете производњу у Шапцу, разговарали сте и са руководством компаније “Даниели“. За сада су велики изгледи да ће и та фирма отпочети пословање у нашем граду. Шта Вас је подстакло да направите ту спону између овог гигантског произвођача челика и Шапца?
- Као што сам већ напоменуо, нама је изузетно важно да градимо своју будућност овде. Да би били конкурентни морамо да имамо челик. Сви наши производи се од њега израђују. Имамо дугу и веома успешну сарадњу са “Даниелием“ не само на истраживачким и развојним пројекатима, већ купујемо челик од њих. Из тих разлога сам се одлучио да им пренесем своје утиске о Шапцу и људима који га воде и живе овде. Истовремено сам их позвао, да приликом разматрања места за инвестирање, прво посете Србију и Шабац. Били су позитивно изненађени, тако да сада у сарадњи са Градском управом покушавамо да остваримо да њихов долазак овде буде коначна одлука. То је јако битно за “Весковини групу“, јер је од изузетне важности за наше пословање да имамо овде челичану овде.
Изградња постројења Ваше будуће фабрике у Шапцу је у току. Када планирате да покренете производњу?
- Камен темељац смо положили пре пар седмица. Већ у новембру планирамо да завршимо радове на изградњи објекта и инсталацијама. Затим би, корак по корак, две по две машине увозили из Италије. Опремање би требало да буде готово до 1. марта 2013. године, када очекујемо покретање производње у Шапцу.
Колико Шапчана ће запослити “Весковини група“?
- Као што је познато, тренутно је на обуци у Италији 45 будућих радника шабачког постројења. Они ће бити база наше производње овде. Током следеће године, тај број ће се повећати на 60. Даље ангажовање биће условљено потребама ФИАТ. Они за сада производе између 15 и 17 хиљада возила годишње, али према очекивањима њиховог менаџмента, у Крагујевцу ће се производити 200 и 300 хиљада аутомобила на годишњем нивоу. У том случају, и код нас ће се створити услови да упослимо пуне капацитете фабрике у Шапцу, односно ангажујемо око 150 запослених.
Имате ли поруку за друге инвеститоре који се интересују за улагање у Шабац? Шта им Ви препоручујете?
- Једна од важних ставки за успешно пословање је ауто пут. Врло је битно да се обезбеди превоз камиона. Од локалних власти смо чули да је то битан предуслов за долазак и других инвеститора. С тим у вези, добили смо уверење да ће у скоријем времену квалитетна веза Шапца са ауто путем бити успостављена. Атрактивност Шапца и Србије испољава се и у нижој цени електричне енергије и гаса него у другим деловима Европе. Све ово ће доста утицати на коначну одлуку “Даниелиа“. Уколико се и они определе за Шабац, то ће бити велики бенефит за “Весковини“, али и велико охрабрење за остале инвеститоре да дођу у ваш град. Доласком “Даниелиа“ овај град ће постати још атрактивнија дестинација.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa