Инфо

3. мај 2012.3. мај 2012.
СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ ШАПЦА МИЛОШЕМ МИЛОШЕВИЋЕМ О РЕЗУЛТАТИМА РАДА ОСМОГОДИШЊЕГ МАНДАТА И КАНДИДАТУРИ ЗА ТРЕЋИ МАНДАТ

ЗА БОЉИ ЖИВОТ ГРАЂАНА И СИГУРНУ БУДУЋНОСТ

Стварање повољне клима за улагање, довођење инвеститора и подршка изградњи фабрика и производних погона су предуслов решавању највећих проблема грађана, а то су недовољан број радних места, ниске зараде и скроман буџет Града. Осим тога, наши циљеви су адекватна социјална политика, наставак изградње инфраструктуре, реализација пројеката везаних за реку Саву, наставак политике равномерног развоја града и села. За њихову реализацију тражимо подршку грађана и верујем да ћемо је добити, каже градо&
Већ осам година сте први човек Града. Чиме су опредељени Ваши мотиви да водите Шабац?
- Најпре потребама грађана. Чињеница је да је развој и напредак града имао узлазну путању од 2001. до 2009. године, али економска криза која је уследила није поштедела никога. Тада смо морали да редефинишемо приоритете. Уместо улагања у инфраструктуру и подстицај привредним активностима, буџетска средства усмеравали смо у област социјалне заштите, изградњу и обнову школских и здравствених објеката у граду и селима, као и вртића. Тако је мотив „да градимо заједно“ заменила брига за децу и социјално угрожене, а сада се поново враћамо на терен економије јер Шабац има одличну перспективу за развој привреде и отварање нових радних места, што јесте најефикаснији одговор на економску кризу и низак стандард грађана.
Одређени број нових радних места известан је ове године, али оно на шта Шабац рачуна у највећој мери уследиће по фазама у наредним годинама. Како премостити тај период?
- Активном и адекватном социјалном политиком. Солидарност је не само темељ здраве и стабилне заједнице, већ и доказ зрелости друштва. Зато смо проширили обим права у области социјалне заштите. Од 1. септембра сви ученици од првог до четвртог разреда имаће бесплатну ужину, здрав оброк припреман под надзором нутриционисте. Затим, субвенције од 50 одсто у плаћању комуналних услуга предузећа чији је оснивач Град, проширују се на категорију грађана који по члану породичног домаћинства немају приход виши од 13.000 динара, и у поседу немају или не користе више од једног хектара земљишта. Такође, увели смо накнаду за друго, треће и четврто дете у износу од 10.000 динара за породиље у радном односу и 15.000 динара за незапослене породиље. До сада се накнада породиљама од 15.000 динара односила само на прворођено дете. О одговорној социјалној политици управе Града говори податак да је буџет за социјалну заштиту од три милиона 2001. повећан на 136 милиона 2012. године.
Шабац је међу најпривлачнијим градовима за инвеститоре, што потврђују и италијански индустријалци. На крају другог мандата, да ли мислите да сте имали пропуштених шанси?
- Као локална самоуправа, све смо урадили да инвеститорима обезбедимо повољан амбијент. Град Шабац је успео да одговори захтевима италијанског инвеститора, а то је комунално опремљена локација одговарајуће површине уз реку Саву, што је круна политике Града Шапца и потврда њене исправности. Највећи проблеми грађана и локалне заједнице су недовољно радних места, ниске зараде и ниски приходи у буџет. Отварање фабрике „Даниели“ значи посао за 1.500 људи, али и још толико радника ангажованих на пружању услуга овом гиганту у производњи челика, што је велики подстрек развоју услужних делатности. Реч је о најмодернијој технологији која током процеса рада испуњава најстроже еколошке стандарде. Долазак „Даниелиа“ значио би почетак озбиљне индустријске производње и завидну позицију Шапца на мапи индустријских центара. То повећава шансе за изградњу брзе саобраћајнице Рума-Шабац, односно повезивање са ауто-путем Београд-Загреб, као и за чишћење корита Саве и виши степен пловности реке.
Када ће бити донета одлука о изградњи фабрике?
- Коначна одлука биће донета у јулу ове године. Градња фабрике могла би да почне у марту 2013. а производња 2015. године. Долазак италијанског инвеститора у Шабац била би инвестиција од пола милијарде евра, какву Србија није имала у претходних неколико деценија. Годишње ова фабрика произведе милион тона специјалног челика у вредности од милијарду евра. То би потпуно изменило слику спољНотрговинског биланса Србије.
Почела је изградња фабрике СБЕ Србија, као саставног дела компаније “Весковини“, која се бави израдом механичких делова намењених аутомобилској индустрији. Инвестиција је вредна пет милиона евра, а у зависности од раста производње у фабрици “Фиатових“ аутомобила у Крагујевцу, прозводни капацитети биће дограђивани, тако да би, према садашњим пројекцијама, укупна инвестиција на овој локацији могла бити око десет милиона евра.
Шабац рачуна и на пољопривреду. У чему је Град помогао развој ове привредне гране и шта ћете учинити да пољопривредни произвођачи живе боље од свог рада?
- Пољопривреда је велика развојна шанса овог краја. Зато смо пре шест година основали Дирекцију за пољопривреду, захваљујући чијем посредовању је у протеклих пет година 10.000 регистрованих пољопривредних газдинстава остварило право на подстицаје Министарства пољопривреде у вредности од 2,5 милијарде динара. У унапређење пољопривредне производње Град је уложио више од 100 милиона динара. Град подстиче пољопривредну производњу низом мера: побољшање расног састава оваца, бушење дубинских бунара у безводном подручју Поцерине, кредитирање подизања засада трешње, генетско унапређење сточарства, калцизација земљишта. Најновијом мером - обезбеђивањем бескаматних динарских кредита за развој и модернизацију пољопривреде, показали смо безрезервну спремност да помогнемо сваком пољопривреднику овог краја да боље живи од свог рада.
Изградња инфраструктуре којом се битно изједначава квалитет живота у граду и селима била је важан сегмент политике коју сте дефинисали и водили. Какви су резултати?
- Учинили смо Шабац првим градом у Србији по обиму изграђене инфраструктуре. Створили смо боље услове за живот у селима: асфалтирали локалне и некатегорисане путеве, шљунчили малске и атарске путеве. Од 1945. до 2005. године асфалтирано је 175 км локалних и 20 км малских путева. За само шест година, од 2005. до 2011. године, асфалтирано је 100 км локалних и 180 км малских путева. Из овог поређења уочљива је динамика радова које смо предузимали. Изграђено је 12 км тротоара у селима, реконструисано 170 км нисконапонске мреже и постављено 110 км јавне расвете. Имамо мрежу од 28 амбуланти на сеоском подручју. Даљим улагањем у сеоску инфраструктуру учинићемо села још бољим местима за живот.
Град је битно променио изглед. Шапчани су поносни на пешачку зону и центар али радило се и на периферији.
- Од 2001. до 2011. године, од укупно неизграђених 155 улица, коловоз је изграђен у 125 градских улица у укупној дужини од око 70 км. У истом периоду изграђени су и реконструисани тротоари у 54 улице. Водоводна мрежа изграђена је у 90, а канализациона у 80 улица. Максималан ниво безбедности у саобраћају постигнут је на 14 раскрсница постављањем семафора, изградњом кружних токова и обезбеђењем пружних прелаза. У истом периоду израђено је 140 км водоводне и 78 км канализационе мреже. За 10 година (од 2001. до 2011.) изграђено је колико и током претходних 50 година, односно дужина водоводне и канализационе мреже је удвостручена. Шабац ће, захваљујући помоћи Европске уније, добити најмодерније постројење за пречишћавање отпадних вода, а Град и Република улажу значајна средства у предуслове за изградњу тог објекта. Из фондова ЕУ финансира се изградња Регионалне санитарне депоније чиме ће Шабац решити један од највећих проблема. Села ће такође бити у систему организованог одношења смећа.
Шабачке школе су међу најуређенијима у Србији. Какве ће бити даље активности у овој области?
- Од 2001. године у инвестиције, текуће одржавање и набавку учила и опреме уложено је 800 милиона динара. Изграђено је пет нових школских објеката, а све школе биће реновиране до краја 2012. године. У наредном периоду базираћемо се на текућем одржавању и набавци савремених учила и наставних средстава. Наставићемо са стипендирањем ученика и најуспешнијих студената, финансирањем превоза ученика и наставника и истовремено проналазити нове начине помоћи и подстицаја ученика.
На шта сте, као градоначелник Шапца, нарочито поносни?
- Осим лепших градских улица и фасада и уређенијих села, поносан сам на Северозападну радну зону, јединствену у овом делу југоисточне Европе, са којом можемо спремно изаћи пред било којег инвеститора. У власништву Града Шапца је 600 хектара земљишта намењеног изградњи привредно-производних погона, у чије је комунално опремање уложено 10 милиона евра. Доласком италијанских инвеститора “Весковинија“ и “Даниелиа“, уз већ изграђене фабрике и погоне, једна трећина капацитета Зоне биће у пуној функцији. Појединим инвеститорима на овој локацији већ је обезбеђен статус слободне зоне, а Град је у преговорима са надлежном републичком установом о превођењу 300 хектара земљишта у Северозападној радној зони у статус бесцаринске зоне, чиме иде у сусрет инвеститорима. Без интензивне привредне активности нема услова за бољи живот грађана. Зато стварамо повољну климу за улагање и трудимо се да у томе будемо корак испред других.
Очекујете да Вам грађани Шапца повере и трећи мандат градоначелника. Шта им обећавате?
- Тражим подршку грађана за наставак политике која је донела добре резултате и учинила битне помаке у свим областима живота. Да заједно осигурамо оно што смо постигли, да променимо што није ваљало, да обезбедимо бољи живот и сигурну будућност нашој деци. За мене је реализација започетих послова највећи мотив. На листи мојих ангажовања прво место заузима довођење инвеститора и подршка привредницима у изградњи производних погона јер сматрам да је то најважније за побољшање квалитета живота грађана. Инвестиције, градња фабрика и нова радна места су услов вишег стандарда и бољег живота. То је политика за коју ћу се залагати и једини пут који може донети добро грађанима.
Ако будете изабрани за градоначелника Шапца, који ће бити приоритети Ваши и странке која Вас кандидује?
- Сигуран сам да ће тако и бити јер су циљеви које је поставила Демократска странка истовремено и најзначајније потребе грађана. Стварање повољне клима за улагање, довођење инвеститора и подршка изградњи фабрика и производних погона су предуслов решавању највећих проблема грађана, а то су недовољан број радних места, ниске зараде и скроман буџет Града. Осим тога, наши циљеви су адекватна социјална политика, наставак изградње инфраструктуре, реализација пројеката везаних за реку Саву, уређење градског трга, наставак политике равномерног развоја свих насељених места на подручју града. За њихову реализацију тражимо подршку грађана и верујем да ћемо је добити.
Како видите будућност Шапца?
- Економска сигурност и просперитет грађана Србије, па тако и Шапца, везани су за Европу. Добијање статуса кандидата је велики корак ка остварењу циља коме сви тежимо, а то је модерна Србија у Европи. То значи функционалне институције, унапређену инфраструктуру, економску, политичку и правну стабилност, а тиме и сигурније пословање. И још конкретније ““ нови европски фондови који су нам од сада доступни обезбедиће средства за инвестиционе пројекте што је услов за нова радна места, а тиме и више животни стандард грађана. Очекујемо значајнији развој пољопривреде, трговине, прилив новог капитала, ефикаснију производњу захваљујући новим технологијама, повећање квалитета робе уз смањење цена као резултат веће конкуренције и нових тржишта.
То је Шабац какав видим у будућности и за какав ћу се, заједно са својим страначким колегама и пријатељима залагати.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa