Инфо

10. мај 2012.10. мај 2012.

ЦЕР МАМИ И ОЧЕКУЈЕ СВОЈЕ ШАПЧАНЕ

Планинарско друштво „Цер“, 13.маја, промовисаће своју нову стазу под називом „Поход церским манастирима“, која ће повезати манастире Чокешина, Радовашница и Петковица, а сликаре и госте Вила Албедо повешће на Липове воде
За почетке туризма у свету, везује се име Томаса Кука, који је 1841. године, у изнајмљеној композицији организовао превоз за 570 учесника конгреса. За Шапчане, први организован излет био је на Цер, а организовало га је Друштво за унапређење туризма у Подрињу, 13. маја 1934. године. Излетници су ишли запрежним колима до манстира Радовашница, а одатле пешке на Липове воде.
Године 1932. основана је Секција Друштва Шапчана са идејом унапређења туризма, а 6.августа 1933. године одржана је конференција представника културних и привредних установа са директорима „Путника“ из Београда, Новог Сада и Сарајева. Том приликом дефинисан је појам туристе, који је гласио: „сваки човек који крене на пут постаје туриста“. Основано је Друштво за унапређење туризма у Подрињу, а Шабац је од стране Управе Дринске бановине проглашен за туристичко место.
Шест деценија касније ““ 1990. године, у Шапцу је основана прва туристичка агенција „Интертурс“, која до данас успешно ради. Године 1996. оснива се Туристичка организација, а 2006, Вила Албедо започиње своју туристичку причу као прво регистровано сеоско туристичко домаћинство на подручју Града Шапца. У последњих неколико година, под покровитељством Града Шапца у Поцерини су уређена два туристичка локалитета: окућница Ђаковића и Ашиков гроб. Део туристичке понуде је и шетња Шапцем у којој туристима стручни водич са поносом може представити свој, данас уређен и поново леп град, који свој идентитет темељи на богатом културном наслеђу уз снажно праћење културних токова и потреба савременог доба.
Вратимо се сада осам деценија назад ““ у 13.мај 1934. године ““ првом организованом излету Шапчана. Предлажем да тога дана одемо на излет на нашу Цер планину, чије су лепоте, заједно са културно-историским локалитетима, значајан потенцијал за развој туризма нашега Града.
Планинарско друштво „Цер“, 13.маја, промовисаће своју нову стазу под називом „Поход церским манастирима“, која креће од манастира Чокешина, преко Радовашнице, а завршава се у манастиру Петковица, где ће за излетнике бити организован ручак. Планирана кружна стаза дуга је 17 километара.
Вила Албедо за своје госте, учеснике осмог сликарског сазива, тога дана организује излет на Цер (на Липове воде), уз посету и Ашиковом гробу.
Шапчани, видимо се на Церу, у недељу, 13.маја.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa