Инфо

13. август 2009.13. авг 2009.
МИШАР 1806 ““ 2009

ЧАС СВАНУЋА ЗА СВАКУ СРПСКУ ДУШУ

Са поруком да ће Трбушац за трајно бити сабориште и место на коме ће бити преношене и неговане националне и културне вредности српског народа, у недељу је у овом селу, на Водицама, код столетних храстова, одржана пригодна свечаност у част 203. годишњице Мишарске битке. Уз подршку општине Владимирци, прославу су организовали Месна заједница Трбушац и Задужбинско друштво „Први српски устанак Мишар“.
Поздрављајући бројне госте, истинске народне светковине, председник Скупштине општине Владимирци Драган Симеуновић подсетио је да је само пре неколико година простор у Трбушцу био прилично запуштен. Жеље Месне заједнице Трбушац и мишарског друштва су да се сваке године, у част обележавања значајног историјског датума, нешто уради и остави младима у аманет, и да столетни храстови буду место окупљања. И радује, нагласио је Симеуновић, што се „историјска читанка која тече, не заборавља, и што је све више оних који долазе на прославу“.
Оплемењујући простор на коме је урађена и спомен чесма, ове године подигнута је „чека“, са поруком председника организационог одбора прославе проф. др Марка Тодоровића (иницијатора и донатора изградње „чеке“), да ће код столетних храстова за трајно дочекивати пријатеље. А, подсећајући да је све у част 203. годишњице славног боја из првог српског устанка, истакао је да је Мишарска битка направила прекретницу у развоју историје српског народа: „Мишарска битка за српски народ значи много, оно што за Русију значе Бородин и Бородинска битка, то су за Србију Мишар и Мишарска битка“...

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa