Инфо

30. мај 2024.30. мај 2024.
Фото: Canva

Фото: Canva

Реч стручњака

Антракноза лубенице и диње

У годинама које су са доста падавина услед појаве проузроковача антракнозе лубеница (Colletotrichum lagenarium) већи део лисне масе, вреже и плодова може потпуно да пропадне. Због оваквих повољних временских услова за развој антракнозе, морамо бити врло обазриви и правовремено извршити заштиту усева.

Осим на лубеници и дињи, јавља се и на краставцима, тиквама и самониклим биљкама.
Симптоми болести се запажају на свим надземним деловима биљака: лишћу, стаблу (врежи) и плодовима. Први симптоми се јављају на котиледоним листићима у виду некротичних, мрких пега.

Фото: Canva


Оболели котиледони се суше и опадају. У пољу се први знаци болести уочавају на најстаријем лишћу при основи вреже и оно у почетку жути, а касније се на њему јављају појединачне округле до угласте мрке пеге са хлоротичним ореолом, величине од 0,2-2 цм. У оквиру ових пега лисно ткиво пуца, цепа се и испада.

У случајевима јачих зараза, пеге прекривају читав лист, због чега се суши и изгледа као спржен.
Карактеристични симптоми настају касније на стаблу и плоду.


На стаблу се образују издужене пеге овалног облика, удубљене нарочито при основи стабла. Пеге су дуге 1-5 цм. Захваћене вреже и лишће на њима се суше. Нарочито су упадљиве пеге на плоду. Јављају се у виду дубоких, изолованих или међусобно спојених озледа 2-3 цм у пречнику. У средишнем делу озледа образује се нарандзасти ексудат са конидијама који покрива готово читаву пегу. Насељавањем и секундарних паразита оболели плодови труле и пропадају.

Развоју патогена погодује топло и кишовито време. Конидије клијају при температури 4-36 °Ц (оптимална 24-26 °Ц) и влажност ваздуха 60-100 %.

Мере заштите
Плодоред у трајању од најмање три године. Током вегетације треба користити следеће фунгициде: Quadris top 0,75 lit/ha, Teatar plus 1 lit/ha, Atlas 1 kg/ha. Усев мора да буде испрскан пре сваког новог кишног периода.
Припремио: дипл.инж. заштите биља Слободан Гошић ПССС Шабац

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa