Инфо

7. јун 2012.7. јун 2012.
РАЗМИШЉАЊА ЈЕДНОГ ЧИВИЈАША

Министре бирати конкурсом

Као држављанин Чивијашке републике непрестано размишљам на који начин ова јединствена држава у троуглу између Дрине и Саве својом демократском и слободном вољом да изабере најспособнију, најбољу и најконструктивнију власт. Већ и деца знају да земљом владају три власти: законодавна, извршна и судска. Извршна има највише компетенција у решавању друштвених проблема у области привреде, финансија, одбране, просвете, здравства, културе, спорта, пољопривреде, националних и верских питања и другим. Зато је и велика друштвена одговорност на министрима и њиховим сарадницима. А да би тој одговорности могли адекватно и одговарати, потребно је изабрати на функцију министара најспособније и најодговорније људе. Досадашња пракса избора само страначких људи није давала очекиване резултате.
У дугим и бесаним ноћима активирао сам мождане центре за размишљање. Користећи дугогодишње животно и радно стваралачко искуство, родила се идеја да се министри у Чивијашкој републици бирају конкурсом. У нашој малој али амбициозној републици има хиљаде научника са звањем доктора наука из свих области друштвеног живота. То нису људи који су опседнути неком страначком политиком, наука и политика немају заједничке и исте циљеве. Научници су својим умом и стваралаштвом опседнути унапређењем области за коју су стекли највиша сазнања, док је политичарима превасходна борба за власт из које многи остварују и личне материјалне користи. Ето, та суштинска разлика између научника и професионалних политичара навела ме је да се у Чивијашкој републици министри бирају и постављају расписаним јавним конкурсом. Сваки кандидат за одговарајућег ресорног министра, обавезан је да писмено образложи свој програм решавања проблема и унапређења области за коју је надлежно његово министарство. Како решити проблем хиљаде незапослених, како повећати извоз, како придобити стране инвеститоре да своја средства улажу у наше привредне објекте, како унапредити села и пољопривреду, итд. А чланови жирија били би најистакнутији научници из области за коју се бира одговарајући министар. У жирију могу бити и чланови Српске академије наука и уметности. На овај начин изабрана влада од најстручнијих, најспособнијих и најпоштенијих научника, била би далеко способнија него све досадашње владе (а можда и будуће) које су владале нашом Чивијашком републиком.
И на овај начин изабрана влада била би за свој рад одговорна, не странкама из којих је до сада бирана, већ Народној скупштини. Свака два месеца подносила би извештај о свом раду, тј. појединачно о раду сваког министарства.
Тако би Чивијашка република, која је у машти хумориста створена 1968. године на Првом белосветском вашару хумора и сатире као седма република у оној авнојевској Титовој републици Југославији. Ово би био велики допринос правној науци и устројству држава за нови јединствени државотворни поредак.
Посланици Чивијашке републике размислите о овом предлогу свог најстаријег Чивијаша који и у 95. години размишља како да његови суграђани живе боље него што су под досадашњим страначким владама живели.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa