Инфо

30. мај 2024.30. мај 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ТРИБИНА О ЗНАЧАЈУ ВАКЦИНАЦИЈЕ ПРОТИВ ЈЕДНОГ ОД ИЗАЗИВАЧА КАРЦИНОМА

“Шта све треба да ѕнамо о вакцини против ХПВ?”

Према статистичким подацима највише од ХПВ вируса оболевају млади, популација од 20-29 година, што је очекивано имајући у виду њихово слободније понашање у овој животној доби
У нашој земљи свакога дана од карцинома грлића материце оболе четири а умре једна жена. Најчешћи узрочник овог малигног обољења је ХПВ вирус који је доказан у готово 99 одсто случајева оболелих од рака. Хумани папилома вирус спада такође у изазиваче рака завршног дела дебелог црева, мушког полног органа као и канцера грла који је чешћи код мушке популације него код жена и према статистичким подацима у чак 92 одсто случајева обољевања изолована је инфекција ХПВ вирусом.

О превенцији, употреби и дејству вакцине ђацима, родитељима и другим заинтересованим грађанима говорили су лекари Дома здравља Др “Дарина Лукић” у Коцељеви на недавно одржаној трибини под називом “Шта све треба да знамо о вакцини против ХПВ?”.

У уводном излагању др Мирјана Макевић Ђурић, специјалиста педијатрије подсетила је да је туберкулоза некада била смртоносна болест, али да је захваљујући вакцини ситуација данас потпуно другачија.

Туберкулоза је некада била смртоносна болест, али је захваљујући вакцини ситуација данас потпуно другачија


–Живимо у 21.веку где је карцином смртоносна болест. Вакцина до пре неколико деценија није постојала, али од пре двадесетак година имамо једну која нам може помоћи да спречимо настанак карцинома. Осам до девет од десет особа бар једном у току живота буде инфицирана овим ХПВ вирусом који има преко 200 типова, а око 130 се јавља код људи. Од тога око 40 типова напада гениталну регију. Вирус се преноси директним контактом а клиничка слика је углавном асимптоматска што олакшава ширење болести. Неки од ових типова имају онкогени потенцијал и изазивају рак- истакла је др Макевић Ђурић.

Према статистичким подацима највише од ХПВ вируса оболевају млади, популација од 20-29 година, што је очекивано имајући у виду њихово слободније понашање у овој животној доби.

Како је речено на трибини, превенција је кључ успеха, а то је могуће учинити путем имунизације. Према речима докторке Макевић Ђурић вакцина штити барем 14 година, мада истраживања и праћења резултата широм света потврђују да је дејство дуже. Мониторинг широм света указује на чињеницу да је и ефикасност вакцине на изузетно високом нивоу.

–Вакцина је безбедна. До сада је дато преко 500 милиона доза и никакве контраиндикације није било. Никаквих нежељених дејстава. Пола милијарде становника наше планете је већ примило ХПВ вакцину и није било ниједне нежељене појаве. Једино што може да се догоди јесте благ бол и оток на месту убода, главобоља и благо повишена температура, што се јавља и код свих осталих вакцина. Вакцину треба да приме све особе, и мушког и женског пола, старије од девет година. Не смеју да буду млађи од девет година. Код деце од 9-14 даје се у две дозе, док је старији примају у три. Код имунокомпромитованих особа се посебно саветује да приме вакцину и тада се такође даје у три дозе- објаснила је педијатар коцељевачког Дома здравља и додала да вакцину против ХПВ вируса не могу да приме једино труднице и особе алергичне на квасац.

Она је напоменула да је изузетно важно да се вакцинишу и дечаци јер овај вирус може да изазове одређене врсте карцинома карактеристичних за мушку популацију, те да је међу онима који су је у нашој земљи већ добили и њено дете.

Вакцина је безбедна. До сада је дато преко 500 милиона доза и никакве контраиндикације није било


Она је напоменула да се родитељи распитују, али да одзив ипак није претерано велики. Вакцинишу се у највећој мери деца мајки које су имале карцином грлића материце и оне су, како каже, најбољи промотери имунизације. Осим тога, на вакцинацију долазе дечаци и девојчице родитеља који имају рођаке у иностранству јер је ова вакцина у свету, у развијеним земљама, већ дуго у употреби.
Вакцинација у нашој земљи је препоручена, а не обавезна, а један од главних разлога наводи се њена висока цена.

Лекари коцељевачког Дома здравља позвали су децу и родитеље да све недоумице у вези ХПВ вакцине отклоне у непосредном разговору са стручњацима.

–Статистика каже да је на првом месту карцином дојке, а одмах иза њега и карцином грлића материце од којег доста жена оболе и умире. Ако већ постоји нешто што може да спречи да се та болест појави, то је вакцина која је се појавила пре више од 20 година. Дошло је време да њена примена буде што шира. Зато апелујемо на вас, младе, да послушате савет педијатра и да одете да се вакцинишете. То се односи и на девојчице, али и на дечаке. Важно је да будете свесни да сами треба да учествујете у заштити свог здравља- изјавила је специјалиста гинекологије др Весна Поповић.

Лекари су подсетили да је вакцина тековина наше цивилизације и да је пре њене појаве преживети детињство било прави подвиг.

–Преживели смо детињство заједно. Па, хајде да преживимо заједно и младост- позвала је на крају трибине др Макевић Ђурић.
Весна Бошковић

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa