Инфо

6. јун 2024.6. јун 2024.
Фото: Школа примењених уметности

Фото: Школа примењених уметности

Изложба најталентованијих матураната у Културном центру

Лена и Виолета представиле своје радове

„Верујем да ће Лена и Виолета бити успешне у области уметности којом планирају да се баве и у наставку школовања, а ми већ сада, са радошћу ишчекујемо њихове будуће изложбе“, директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић
У галерији Културног центра до 7. јуна отворена је изложба најталентованијих матураната Школе примењених уметности - Лене Глигорић, добитнице награде за ликовно стваралаштво (ментор Младен Пантелић) и Виолете Тадић, добитнице награде за постигнућа у области примењених уметности (ментор Љиљана Ајдарић).

- Захваљујемо Културном центру на континуираној подршци уметничком стваралаштву наших ученика, организацијом сада већ традиционалне, али веома важне изложбе. Две врсне, талентоване ученице, свака у својој области, даровале су нам вредну изложбу која говори не само о њиховом таленту, прегалаштву, посвећености и љубави према уметности, већ и о подједнако важном педагошком приступу њихових ментора, Љиљане Ајдарић и Младена Пантелића, али и осталих професора у школи. Верујем да ће Лена и Виолета бити успешне у области уметности којом планирају да се баве и у наставку школовања, а ми већ сада, са радошћу ишчекујемо њихове будуће изложбе – навела је директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић.

Ленини и Виолетини радови вишестуко награђивани
Ленини радови обухватају традиционалне цртачке и сликарске технике, као и савремене технике дигиталне илустрације и графичког дизајна.

Лена Глигорић, Фото: Школа примењених уметности


- Ово је моја прва самостална изложба. Драго ми је што је школа приметила мој таленат и труд који сам уложила током четири године школовања. Све што сам научила биће ми драгоцено и на Факултету примењених уметности који планирам да упишем – истакла је Лена.

Виолета је свој свет градила кроз танани, драгоцени уметнички црквени и народни вез.

- Велика је част имати самосталну изложбу у Културном центру, веома сам узбуђена и једва чекам да посетиоци виде мој рад, с обзиром да он није стандардан и да се данас у Србији ретко ко бави црквеним уметничким везом – додала је Виолета.

Виолета Тадић, Фото: Школа примењених уметности


Подршка професора и ментора
На отварању изложбе, обе ученице су истакле захвалност својим менторима, али и осталим професорима који су их подучавали и пружали подршку током четворогодишњег школовања, а њихови ментори су их похвалили за студиозност у приступу сваком задатку, отвореност за нова сазнања и аутентичност.

-Лена Глигорић, добитница награде за ликовно стваралаштво, свој рукопис обликује на трагу истраживања кроз цртеж, слику, илустрацију, графику и дизајн. Од самог почетка Ленина уметничка оријентација усмерена је на различите ликовне и дизајнерске токове. Својим унутрашњим осећајем, обликује дело и гради нове светове у којима посматрачу, осим визуелног доживљаја, даје простор за размишљање, анализу, емоцију, дивљење...Свој слободан, искрен, миран и топао дух, Лена преноси на своје радове на којима су линије разигране, а тонови дишу и трепере. Њене фигуре живе...У Школи примењених уметности, Лена је подигла лествицу високо, остављајући нас у ишчекивању њених будућих стваралачких узлета у савременим, дигиталним графичким алатима, којима већ сада суверено влада, али и у области примењеног сликарства, у којој планира да се професионално усавршава – рекао је ментор Младен Пантелић.

Професорка и ментор Љиљана Ајдарић поделила је своје импресије у ученици и похвалила њен рад и залагање током школовања.

-Виолета Тадић, добитница награде за постигнућа у области примењене уметности, увек је себи постављала изузетно високе циљеве, тако да је и ова награда само логичан наставак тог тока. Спремна за рад и конструктивну критику, лако постиже задати циљ, остављајући нас, својим радовима, без даха.

Бесконачна игра тканина, нити, бисера и перлица, води у неслућене висине, а педантност израде, својом минуциозношћу и филигранским преплетима, одушевљава како посматраче, тако и познаваоце техника црквеног уметничког веза. Свесна своје потребе да учи и напредује, Виолета проучава и друге технике веза, које нису предвиђене школским планом и програмом, показујући љубав и тежњу за даљим усавршавањем у овој специфичној и захтевној области. У Виолетиним радовима изражене естетике, засигурно ћемо уживати и на неким будућим изложбама.
М.Ж.Б.

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa