Инфо

6. јун 2024.6. јун 2024.
Фото: Canva

Фото: Canva

СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

Усвојене измене и допуне буџета

У прошлој години смо остварили 544 милиона прихода, а 559 милиона расхода и издатака. Значи, дефицит буџетски је око 15 милиона динара и покривен је из вишка прихода из ранијих година. Можемо рећи да су и приходи и расходи остварени са минималним разликама од очекиваних. То значи да је било реално планирање у 2023. години- закључио је Ковачевић
Међу тачкама које су се нашле на дневном реду прошлонедељне седнице Општинског већа Коцељева једне од најзначајнијих биле су Одлука о завршном рачуну буџета за прошлу годину као и предлог ребаланса овогодишњег буџета. Како је објаснио шеф одсека за финансије у локалној самоуправи Милета Ковачевић, одлука о завршном рачуну буџета је сублимација целог финансијског пословања у претходној години, која потврђује да је буџет планиран реално, те да она садржи све потребне прилоге и документа.

–У прошлој години смо остварили 544 милиона прихода, а 559 милиона расхода и издатака. Значи, дефицит буџетски је око 15 милиона динара и покривен је из вишка прихода из ранијих година. Можемо рећи да су и приходи и расходи остварени са минималним разликама од очекиваних. То значи да је било реално планирање у 2023. години- закључио је Ковачевић.

У овогодишњем плану прихода и расхода дошло је до промена те је било потребно донети ребаланс буџета. Његов предлог усвојили су чланови Општинског већа, па се овај документ нашао и на јучерашњој седници локалног парламента.

Од почетка године, односно од усвајања првобитног предлога одлуке о буџету приходи и примања повећани су за преко 25 милиона динара. У истом износу повећани су расходи и издаци, тако да је укупни фискални дефицит остао исти и износи готово 513 милиона динара.

–У делу прихода имамо укупно 35 милиона 364 хиљаде наменских трансфера које смо остварили од усвајања одлуке о буџету или закључених уговора на основу којих ћемо у наредном периоду остварити те наменске трансфере. То су, пре свега, трансфер од 17 милиона динара за дечје игралиште у Драгињу, па 5 милиона 810 хиљада од Министарства рударства и енергетике за програм енергетске ефикасности, 2 милиона 307 хиљада од Министарства рада и запошљавања за део социјалне политике за геронто домаћице и за “Полетарац” за набавку дидактичке опреме 247 хиљада 500 динара- објаснио је Ковачевић.

Осим тога, према његовим речима, изградња пијаце се приводи крају па на основу уговора који ће бити закључен са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, које је већински инвеститор, због додатних радова који коштају 18 милиона динара потребно је обезбедити половину износа из општинске касе.

–Дакле, поред 57 милиона динара које смо платили у прошлој години потребно је још девет. Такође, имамо обавезу да би пијацу ставили у функцију да извршимо опремање, пре свега тезгама и другим инвентаром, а процењена вредност је око пет милиона динара. Значи, што се тиче пијаце, указала се потреба да овим ребалансом обезбедимо још 14 милиона динара. Ту је и набављање опреме за дечје игралиште у Драгињу- рекао је Ковачевић и додао да је, поред средстава које ће коцељевачка општина добити од надлежног министарства за енергетску ефикасност потребно обезбедити још три милиона из локалног буџета, што је и предвиђено овим предлогом ребаланса. Са друге стране, како би остали у оквиру истог буџетског дефицита, смањени су одређени расходи попут издатака за изградњу саобраћајне инфраструктуре за 22 милиона динара из сопствених извора. Осим тога активним планом запошљавања није предвиђено суфинансирање јавних радова па се та ставка брише из буџета.

О ребалансу и реализацији пројеката говорио је и председник Општинског већа Душан Илинчић који је истакао да се континуирано обезбеђују средства, те да се оно што је започето и даље ради.

–Настављамо са многим пројектима. У путној инфраструктури урађено је много и наставићемо да радимо и даље. Сваким даном пијаца добија све лепши изглед и за наше услове делује импозантно. У Драгињу ћемо радити школско игралиште и за њега су средства обезбеђена. Бавимо се виталним стварима, решавањем проблема у водоснабдевању, регулацијом Тамнаве...Ових дана радимо на новим истражним бушотинама како би дошли до нових колична воде. Ту имамо великих проблема и енормних трошкова, али вода је нешто што је приоритет и без чега не може. Избушили смо нов бунар који ћемо, надам се, пустити у функцију за неких петнаестак дана- поручио је Илинчић. Он је подсетио да се завршава и реконстукција школе у Баталагама као и део Убског пута који пролази кроз Доњи крај према Зуквама.


–Оно што није видљиво а на чему се ради интензивно то је и реконструкција електро мреже од Бањана према Коцељеви где ћемо надам се у наредном периоду имати затворен прстен везано за снабдевање струјом. Велико је улагање и очекујемо велики напредак у тој области. Ту је и трафо 110 кроз 20 киловолти што ће бити од огромне важности за Коцељеву- оценио је председник Општинког већа и председник општине и најавио да овај крај очекују нове инвестиције, не прецизирајући о чему је реч.
В. Бошковић

Најновији број

18. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa