Инфо

6. јун 2024.6. јун 2024.
Фото: Глас Подриња/Д.Б.

Фото: Глас Подриња/Д.Б.

Треће Ходочашће на Цер - у част страдалима у Прњавору

Рекордан број учесника

Стазу прешло и више од 60 деце. Јован Јовановић на ату водио ходочаснике. Учесници из целе Србије и Републике Српске
Више од 200 учесника из свих крајева Србије и Републике Српске од којих више од 60 деце препешачили су 23 км од Храма Светог пророка Илије у Прњавору до Цркве Светог Јована Шангајског на Церу где су посетили спомен комплекс у Текеришу. Након молитве и благослова свештеника у Прњавору уприличен је програм испред спомен костурнице. Број учесника је највећи од покретања одавања почасти на овај начин страдалима из Прњавора.

Ходочашће је обележио и Јован Јовановић из Прњавора који је на свом коњу у униформи из 1914. симболизујући српског војника водио Ходочаснике до Манастира Чокешина. Церске споменице за посвећено стваралаштво у очувању културно историјског наслеђа и пакет поклон добиле су Ксенија Васиљевић из Прњавора и Николина Стевић из Рибара као и Црквена општина Прњавор, Потомци Топличког гвозденог пука из Сремске Митровице, Историјска секција Обилић из Новог Сада, посебне похвале за ученике и наставнике ОШ Дуле Караклајић из Лазаревца која је чијих више од 60 ученика је учествовало у Ходочашћу, као и поштоваоци великог рата из Бијељине, породице из Београда, Снага српских Оцила, подружница из Лознице. Учесници, појединци и привредници који су дали допринос и помоћ у организацији.

Фото: Глас Подриња/Д.Б.


-Морам да их истакнем велико залагање пријатеља: Милић Васића, Жељка Веселиновића, Милана Тишановића, Милана Миловановића, Милана Саватића, Милоша Миловановића, Марка и Катарине Калезић. Невероватна атмосфера, прави српски православни дух, дружење и сви као један. Хвала свим људима, деци и учесницима што су одали почаст Прњаворским мученицима и показали праве српске вредности. Хвала свим људима који су помогли Ходочашће, хвала учесницима, нашој Цркви и нашим свештеницима Миладину Богдановићу, Владимиру Јаковљевићу и Бранку Станимировићу. Сви смо као једно и Богу хвала што нам даје снагу и енергију он је створитељ свега и најзаслужнији за све, без њега ово ништа не би било. Слава нашим Прњаворским мученицима и свим јунацима - истакао је Дејан Васић који је заједно са пријатељима покренуо Ходочашће пре три године.

Најновији број

18. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa