Инфо

6. јун 2024.6. јун 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Прва презентација одржана у Свечаној сали Завода за јавно здравље

Дигитализација као основа за развој физичког, менталног и социјалног здравља

Препознајући међусобну повезаност физичког, менталног и социјалног здравља, промоција има за циљ да пружи податке о могућностима савремених решења помоћу образовања и савремених дигиталних бесплатних алата
Медијски едукативни центар покренуо је иницијативу промоције пројеката из групе „Дигитализација као основа за развој физичког, менталног и социјалног здравља“ који су дизајнирани да нађу најбоље начине употребе дигиталних знања и вештина за подстицање општег напретка заједнице. Прва презентација одржана је у Свечаној сали Завода за јавно здравље прошлог четвртка, а друга у ОШ „Свети Сава“ истог дана. Препознајући међусобну повезаност физичког, менталног и социјалног здравља, промоција има за циљ да пружи податке о могућностима савремених решења помоћу образовања и савремених дигиталних бесплатних алата. Ова иницијатива је велики корак напред и укључује позив заинтересованих у два пројекта које тренутно у Србији изводи Медијски едукативни центар, АДЕДУ и ГенАИЕду.

Фото: "Глас Подриња"


Едукација и оснаживање
-Велико ми је задовољство што се овогодишња кампања одржава и код нас у Шапцу. Од великог је значаја ова инцијатива и оваква врста едукације, као и оснаживање запослених у просвети, наставника, тренера и родитеља који имају децу са потешкоћама са учењем. Оно што је од изузетно велике важности је што презентацију, поред ове здравствене установе, имају прилику да виде и у Основној школи „Свети Сава“ коју похађају деца са тешким и ретким болестима- рекла је чланица Градског већа задужена за бригу о породици, посебну заштиту деце и родну равноправност Мина Мијаиловић.

Фото: "Глас Подриња"


Пројекат „Приступачно дигитално образовање“ који је представљен има за циљ да подржи наставнике, тренере и образовне центре у унапређивању вештина и иновирању образовних програма. Идеја је да помогне особама са тешкоћама у учењу, омогућавајући им (преко наставника, тренера и родитеља) бољи приступ дигиталним алатима и садржајима. Такође, АДЕДУ ради на томе да допринесе укључивању ове циљне групе у процес дигиталне транзиције и друштвеног укључивања. Председник Медијског едукативног центра Миомир Рајчевић истакао је да је пројекат мотивисања људи да се укључе у дигитално описмењавање и користе све могућности које дигитализација нуди јако битан за све секторе друштва, а посебно за децу која имају тешкоће у учењу, њихове наставнике, тренере и родитеље.

Фото: "Глас Подриња"


-Посебно је битна за људе који раде у јавним институцијама, јер се наша држава дигитализује и пре свега сви службеници треба да науче основне појмове дигиталне писмености да могу да помогну и онима који користе и онима који тек хоће да користе, да приступе дигиталној бази података и да им се олакша живот. Захвалан сам што Град Шабац позитивно одговара на наше иницијативе- навео је Рајчевић.

Фото: "Глас Подриња"


Др Ана Пајичић из Одељења за промоцију здравља Завода за јавно здравље Шабац изразила је задовољство због могућности да се прате трендови у дигитализацији који ће донети добробит корисницима услуга.

Курсеви
-Част нам је и задовољство што ћемо данас угостити уважене пријатеље и госте. Јако нам је важно да испратимо дигитализацију. Кренули смо са дигитализацијом у здравству, тако да ћемо испратити дигитализацију у школству. Веома је битно да помогнемо особама које имају потешкоће да се уклопе у овај систем, у ову иновацију, тако да ћемо се потрудити да приближимо корисницима ове нове трендове који су у зачетку и који ће наставити да трају- нагласила је Пајичићева.

На презентацији је говорио и др Стефан Мандић Рајчевић са Института за социјалну медицину, Медицинског факултета у Београду, Лабораторија за инфодемију и управљање инфодемијом.

Фото: "Глас Подриња"


Главни циљ пројекта ГенАИЕду, који је такође промовисан, је оснаживање и подршка запосленима у просвети - наставницима и тренерима - у процесу дигиталног образовања и трансформације широм Европе (ми смо задужени за Србију), у пружању основних дигиталних вештина и посебно знања и разумевања генеративне вештачке интелигенције (ГенАИ) и коришћења ГенАИ у њиховим образовним и осталим активностима. Курсеви су онлајн, потпуно бесплатни и сви заинтересовани се могу укључити, а посебно су намењени учитељима, наставницима, професорима из центара за образовање одраслих и организације за стручно образовање и обуку- односно сви укључени у образовне активности који желе да сазнају више о генерисаној вештачкој интелигенцији (ГенАИ).
Д.Д.

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa