Инфо

13. јун 2024.13. јун 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОДРЖАНИ ПРВИ ДАНИ БОРОВНИЦЕ У ПРЊАВОРУ

Нијансе плаве

Организатори су на идеју дошли подстакнути све већим бројем плантажа боровница у Мачви. Садња воћа јесте исплатива, али захтева и непрестани рад
Чизкејк од боровнице у чаши, Данијеле Савић из Прњавора, најлепши је специјалитет на првим Данима боровнице, направљен од овог воћа. На манифестацији је своје плодове представило петнаестак произвођача, а велики број мештана дошао је да дегустира плаве бобице и производе направљене од њих, као и да ужива у музичком делу програма.

Фото: Глас Подриња


Догађај су, са жељом да постане традиционални, протеклог викенда, организовали Удружење Артвизија и Тим радио.

-Задовољни смо обзиром да се Дани боровнице организују први пут. Одазвао се велики број домаћица и плантажа и надамо се да ће следеће године све бити још много масовније. Било је напорно све организовати, али имали смо велику помоћ екипе која је радила са нама и на крају се сав уложени труд исплатио, рекла је Сара Којић у име организатора Удружења Артвизија.

Сара Којић, Фото: Глас Подриња


Организатори су на идеју дошли подстакнути све већим бројем плантажа боровница у Мачви. Садња воћа јесте исплатива, али захтева и непрестани рад.

Дводневни програм
Манифестација је почела у суботу, поделом боровница у Пешачкој зони у Шапцу, а потом и обиласком плантажа. Изложба фотографија Нешкета Без Грешке, инспирисана боровницама, отворена је у недељу ујутру у Дому културе Прњавор. Након тога је организовано такмичење домаћица у прављењу специјалитета од овог воћа, као и сликарска радионица за децу, на одговарајућу тему.


Фото: Глас Подриња


-Размишљали смо шта да радимо и определили се за боровницу и лешник. Под боровницом имамо 3,5 хектара. Ово је трећа година од када смо посадили боровницу. Генерално смо задовољни када се узму у обзир сви услови. Ова година је лоша, али идемо даље, нема одустајања. Планирамо да проширимо најмање на 15 хектара. Услови за рад са боровницом су другачији него са другим воћем. Хигијена мора да буде беспрекорна, берачи не могу да пију, пуше, контроле су строге. Посао је тежак и захтева свакодневни рад који захтева ангажовање 365 дана годишње. Пласирамо производњу у Рибарима у хладњачи и она иде даље у Енглеску. Планирамо да правимо хладно цеђени сок, ове године 2.000 до 3.000 литара, а следеће године планирамо своју фабрику. Потребно је око 1.100 грама боровнице за 700 грама чистог сока, рекао је Владимир Гутић, супруг Зоре Гутић, власнице газдинства из Рибара.

Владимир Гутић, Фото: Глас Подриња


Догађај су подржали Туристичка организација града Шапца, плантажа Гутић, Хедеравита козметика, Вода Троноша, Расадник цвећа Даница из Слепчевића и Томсин, који су обезбедили и награде за три домаћице које су направиле најбоље специјалитете. За музички део програма био је задужен Зоран Даниловић Крпица.

Фото: Глас Подриња


Месна заједница Прњавор и Дом кулутре у овом месту увек подржавају догађаје који се организују у селу. Недеља је била посебно погодна за организовање манифестације због тога што је то пијачни дан и велики број мештана, који нису били другачије информисани, имао је прилику да сазна за догађај и посети га.

-Важно нам је да имамо што више манифестација у нашем месту и надамо се да ће Дани боровнице наставити да се одржавају и наредних година и да ће бити што масовнији и са богатијим програмом.

Марио Максимовић, Фото: Глас Подриња


Према нашим информацијама, у Прњавору и суседним местима има више од 30 плантажа боровница. Мештани су задовољни што је организовано нешто ново и радо су дошли и пробали боровнице различитих произвођача, рекао је Марио Максимовић, директор Дома културе “Прњавор“.
М.М.

Најновији број

18. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa