Инфо

13. јун 2024.13. јун 2024.
Фото: Дамњан Добриловић

Фото: Дамњан Добриловић

ОДРЖАНА 17. МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ПАСА У ШАПЦУ

Златна ретриверка проглашена за најлепшу

На изложби су учествовала 294 пса, а било их је и из Русије, Украјине, Шпаније, Француске, Немачке, Аустрије, Мађарске, наравно свих република бивше Југославије, па чак и из Индонезије. Оцењивало их је седам међународних судија из Србије и Црне Горе у седам рингова у 10 FCI група
Златнa ретриверка Мистик Емпајер Дајмонд (Mystic Empire Diamond) Ивана Ђурића из Ваљева победник је Међународне изложбе паса у Шапцу. Други је био мопс Epic E.T. of Mops –O-Rama, Шапчанина Давора Петреског, док је треће место освојио епањел бретон Страхиње Марковића. CACIB Шабац одржан је 17. пут, ове године на Старом Граду, где су пси и власници могли да нађу спас од врућине у хладу.

Фото: Глас Подриња/Ј.Р.


На изложби су учествовала 294 пса, а било их је и из Русије, Украјине, Шпаније, Француске, Немачке, Аустрије, Мађарске, наравно свих република бивше Југославије, па чак и из Индонезије. Оцењивало их је седам међународних судија из Србије и Црне Горе у седам рингова у 10 FCI група.

Фото: Глас Подриња/Ј.Р.


-Поред складности и телесне структуре, гледају се и карактеристике и особине паса и тако се одлучује да ли ће пас бити оцењен одличном или врло добром оценом или неком титулом. Углавном на овакве изложбе долазе пси који се већ такмиче, имају искуства и доказали су се, тако да је квалитет изложбе добар. Први пут имамо ирског шпанијела за воду, који је увежен у Лозницу из Ирске и био је једини представник своје расе, навео је Милан Обрадовић председник Кинолошког друштва “Зоран Зоки Станковић“.

Фото: Глас Подриња/Ј.Р.


Мислим да овакве изложбе све више напредују и привлаче све већу пажњу и да је то са разлогом, јер све већи број људи има кућне љубимце и овакве изложбе су важне јер подижу свест о одговорном власништву које треба да буде на уму свима који желе да имају кућног љубимца


Победник у конкуренцији беба била је четворомесечна америчка стафордска теријерка Панамера Лонг Степ. Рођена Београђанка, која је представљала Црну Гору, одакле је породица која ју је купила, на изложбу је извела Новосађанка Соња Васиљевић, хендлер паса.

Фото: Глас Подриња/Ј.Р.


-За сада иде у добром правцу, али никада не може да се зна какав ће бити пас када одрасте, још је рано. Никада не очекујем победу. Њу сам тек јутрос упознала и све је прошло одлично, каже Соња.

Ипак, одрасли пси се за изложбу не могу спремити тако брзо. Славиша Машић из Мајура познат је многим Шапчанима као врхунски дресер паса. За ову изложбу припремио је девет паса.

Фото: Глас Подриња/Ј.Р.


-Припрема пса да буде шампион је мукотрпан, дуг, упоран и специјализован рад. Разликује се од других дресура. Пас мора да буде у кондицији, да зна да стоји, да буде фокусиран на водича, на предмет. Свака раса има другачију поставку и другачији начин представљања. Начин припреме разликује се од расе до расе. Посебно је захтевно код паса који мало трче. Потребно је и длака да буде спремна да би пас могао да конкурише за високе домете. Праве припреме трају од 45 до 60, 70 дана, зависи за какву се изложбу спрема, рекао је Славиша.

Фото: Глас Подриња/Ј.Р.


Организатор изложбе је Кинолошко друштва “Зоран Зоки Станковић”, а Град Шабац је био покровитељ. Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић и Генерални секретар Кинолошког савеза Србије Махмуд ал Дагистани отворили су изложбу.

Фото: Глас Подриња/Ј.Р.


-Драго ми је да се у нашем граду одржава једна оваква изложба за све љубитеље животиња, данас у Шапцу могу да виде прелепе примерке најпопуларнијих раса паса излагача не само из региона, већ из читавог света. Мислим да овакве изложбе све више напредују и привлаче све већу пажњу и да је то са разлогом, јер све већи број људи има кућне љубимце и овакве изложбе су важне јер подижу свест о одговорном власништву које треба да буде на уму свима који желе да имају кућног љубимца.

Фото: Глас Подриња/Ј.Р.


Свим излагачима желим добар провод и да из нашег града понесу најлепше утиске са жељом да следеће године, када Кинолошки савез обележава 100 година постојања, дођу у још већем броју, а свим посетиоцима да уживају у овој лепој изложби, рекао је Немања Пајић.
М.М.

Најновији број

18. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa