Инфо

13. јун 2024.13. јун 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Јубилеј достојан поштовања

Два века школе у Црној Бари

Једна од најстаријих образовних установа у земљи и најстарија у Мачви приредила је богат програм како би обележила свој важан датум
Једна од најстаријих образовних установа у земљи и најстарија у Мачви обележила је два века постојања. Основна школа у Црној Бари, која носи име по једном од најзначајнијих српских писаца 19. века Јанку Веселиновићу, значајан јубилеј обележила је протеклог месеца разноврсним програмом. За датум оснивања узима се 1824, година, када почиње са радом школа у Глоговцу, некада седиште, данас једно од два издвојена одељења, поред оног у Совљаку, који почиње са радом 1903. Окупља 136 ђака (од тога пет у Глоговцу и 14 у Совљаку) и упркос малој бројности, према оцени ресорног министарства, бележи запажене резултате, па је тако имала чак два учешћа на републичким такмичењима.

Фото: Приватна архива


Спортске и књижевно- ликовне активности
Од уторка, 7. до петка, 10. маја, низале су се активности и програми у славу 200 година образовања, а круна свега била је свечана академија у чијој су припреми учествовали родитељи и тамошње Удружење жена „Црнобарке“. Како је рекла директорка школе Јелена Аврамовић, све је започело Часом сећања на Јанка Веселиновића, а настављено спортским активностима. За ученике старијих разреда одржан је шаховски и турнир у малом фудбалу, где су учествовале екипе свих школа из општине. Победницима турнира, Месна заједница Црна Бара обезбедила је пехаре за прва три места. Ученици млађих разреда (Црна Бара, Глоговац, Совљак) одиграли су ,,Игре без граница“ у црквеном дворишту.

Наредног дана гостовали су сатиричар Раде Ђерговић и један од најпознатијих дечјих песника у Србији Недељко Попадић у оквиру једносатног дружења са децом. Ученици млађих разреда направили су ђачке разгледнице, а изложба радова постављена је у холу школе, заједно са радовима ученика који су учествовали на конкурсу уприличеном поводом прославе јубилеја школе. Матичну школу посетили су и ученици из издвојених одељења у Глоговцу и Совљаку.

Фото: Приватна архива


У четвртак је отпочело четвородневно ликовно саборовање у Етно парку у Совљаку, уз учешће пет познатих мачванских сликара, међу њима и професора на Факултету примењених уметности у Београду.

-Они су своје слике поклонили школи. Колонија је трајала четири дана у Етно парку у Совљаку. Међутим, нису били само одрасли, била су сва деца из наше школе. Цртали су разгледнице из Мачве у оквиру сарадње са Културно- образовним центром и Туристичком организацијом из Богатића. Такође су и они расписали конкурс на коме су наши ученици били најбројнији учесници. Превезли смо их аутобусима и цело послеподне су провели у Совљаку дружећи се са сликарима. Долазила је Драгана Ерцеговчевић која води школицу сликања „Светлост“ у Богатићу. Деца из њене школе су такође били наши гости и учесници колоније. На крају су у сали школе у Глоговцу постављени радови настали као производ тог дружења- објаснила је Аврамовићева.

Фото: Приватна архива


Важни разговори у Недељи сећања и заједништва
Будући да је тада била организована и Недеља сећања и заједништва посвећена страдању деце у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду, у петак је у школи организовано дружење кроз разговор о важним темама.

-Наша школа је расписала наградни конкурс посвећен малим причама из школског живота на коме је учествовало пет школа, међу њима и шабачка „Јанко Веселиновић“, наша и три школе из околине. Тад су нам били гости наставници, родитељи и ученици из свих пет школа који су учествовали у конкурсу, доделили смо им књиге за прво, друго и треће место, био је ликовни и литерарни конкурс у две категорије, млађи и старији разреди. Поделили смо им награде, сви су добили књиге. Цео програм је водила професорка српског језика и књижевности Катарина Кулезић, а почели смо тако што смо приказали документарни филм Љутомира Рундића, оснивача Удружења „Перо“ из Лознице. То је био увод у разговор с децом о пријатељству, заједништву, емпатији. Одржана је и промоција књига две ученице из ОШ ,,Вук Караџић“ у Бадовинцима- истакла је директорка, додајући да је истог дана у Дому културе у Црној Бари одржана промоција монографије школе коју је издало Удружење „Црнобарски корени“.

-Према неким незваничним изворима, то се помиње у монографији, ово је најстарија школа у Мачви и школа у Црној Бари је основана још пре 292 године, а основао је Вук Исаковић. То су незванични извори, поткрепљени документима у монографији. Раније је била осморазредна школа у Глоговцу и тамо је било седиште школе, па је 1962. седиште премештено у Црну Бару, баш на дан рођења Јанка Веселиновића. У школи у Глоговцу има соба посвећена Јанку Веселиновићу и соба- музеј посвећена Милораду Панићу Сурепу. Такође, у школи у Глоговцу чува се оригинална слика Милића од Мачве коју је он завештао школи, која би требало да се рестаурира и затим изложи- појаснила је директорка.

Фото: Приватна архива


За крај, у понедељак, 13. маја, одржана је свечана академија у Дому културе, којој су, поред колектива, ђака и родитеља, присуствовали и председник Општине Богатић Милан Дамњановић, као и начелница Школске управе Ваљево Зорица Јоцић. Том приликом, истакнутим школама и појединцима додељене су захвалнице.

-Имали смо изузетну сарадњу са родитељима који су осмислили како ће изгледати дочек гостију у школи, чланице Удружења „Црнобарке“ спремиле су послужење, поклоне за све госте, а власник мотела „Мачванска кућа“, родитељ ученика Зоран Јуришић, много је допринео у организацији свечаног ручка- напоменула је Аврамовићева.

Школа у Црној Бари ради у једној смени и већ другу годину реализује пројекат Министарства просвете обогаћени једносменски рад у оквиру кога се према интересовању ученика спроводе посебни програми. Тренутно раде на издавању диска са традиционалним песмама које певају ученици, што је започео покојни колега Предраг Дрезгић и завршетак је планиран, такође у оквиру пројекта министарства, наредне школске године у септембру. Прошле године, Основна школа „Јанко Веселиновић“ из Црне Баре- издвојено одељење Глоговац, добила је и Повељу Општине Богатић.
Д.Д.

Најновији број

18. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa