Инфо

14. јун 2012.14. јун 2012.
СЕЋАЊА НА СТАРИ ШАБАЦ

ЛИЦЕ МАЛОГ ПАРИЗА

Сваки грађанин мисли даје његов град најлепши. Тако мислимо и ми Шапчани староседеоци некад званог „Малог Париза“. Знам да ће многи одмах рећи: А зашто ““ некад званог? Па зато што се у Шапцу много шта променило од оног давног времена када се наш град тако могао и назвати. Нећу рећи да Шабац није лепо уређен град и да није лепши у односу на време од пре 20 година али свакао да се на граду, односно лицу града могло и може урадити много више. Није ми намера да критикујем оне институције које су требале да више, пажљивије, и могу рећи и професионалније, раде на очувању старог лица Шапца, лица по којем је и добио назив Малог Париза. Лице сваког града су фасаде зграда, декоративни елементи на њима, складне одговарајуће боје, боје некад дрвенарије а данас пластике на излозима и вратима.
Данашње рекламе су посебна тужна прича нашег града. Преко педесет година пратим како се Шабац мења и исто толико година какав је некада био. Када упоредим снимке, а слика неће да лаже, добијам реалну слику промена које су драстичне. Пре пет година снимао сам једну стару зграду у Карађорђевој улици. Када сам пре пар дана поновио снимак исте зграде, она се од неукусно начичканих реклама на фасади и крову, скоро да није ни видела. Да ли је могуће да власник локала несхвата да робу „продаје“ лепо уређени излог а не гомила натрпаних реклама на објекту. Очигледно да у овом нашем некадашњем Малом Паризу у 21 веку живе неки људи који немају смисла о лепом.
За ову прилику припремио сам вам један мали део тих детаља са старих зграда који чине шминку фасада. Многе од њих ви вероватно и непримећујете. Неки су очувани али велики део је човек нажалост уништио али сам успео да их забележим. Пре сто и више година када су зидане те данас старе зграде, декоративни орнаменти за них су веома пажљиво бирани у каталозима и наручивани у Бечу. Тада је Шабац био део Европе и по изгледу и по култури. Као да нам се десила она клетва: „Имао па немао!“

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa