Инфо

14. јун 2012.14. јун 2012.
КРУПАЊ НА УДАРУ ПРИРОДЕ

СВАКЕ ГОДИНЕ НЕВОЉА НАИЂЕ

Штете од временских непогода које су задесиле Крупањ крајем маја процењене на 183 милиона динара. Вода носила оранице, клизишта куће. Грађани држави не верују. Општина интервенисала на критичним местима и оспособила локалне путеве
Док су се медији у Србији утркивали да изнесу своје прогнозе око формирања будуће Владе, готово ником није привукла пажњу вест да је у општину Крупањ крајем маја проглашена ванредна ситуација. Наиме, велика количина кише условила је поред поплаве и активацију клизишта. Крајњи биланс штете је прорачунат на 183 милиона динара, али треба узети у обзир да у ову цифру нису урачуната оштећења стамбених и пословних објеката, објеката ЕПС, клизишта на пољопривредном земљишту и државном путу другог реда. Егзистенција једног броја житеља овог пољопривредног краја озбиљно је доведена у питање.
Проблем воде решава пруга
Ванредна ситуација у општини Крупањ била је на снази од 25. до 30. јуна. Обилне падавине покренуле су бујице које су пред собом односиле њиве, путеве, мостове, трошније објекте. Највећа штета начињена је пољопривреди, око 106 милиона динара. Власници земљишта, углавном, нису осигурани, а руковођени пређашњим искуством, вере да ће им држава помоћи да превазиђу насталу ситуацију више немају.
- Ово је претежно пољоприврени крај. Око 10 процената обрадивих површина налази се поред реке. На тим њивама, пољопривредници обезбеђују перхрану за стоку. Те усеве је сад вода уништила. Људи су у безнађу. Нико нема обавезу да ту штету надокнади. Од 2001. до данас било је четири велике поплаве. Сваки пут је вршена процена, али надокнада је исплаћена само те 2001. Због тога велики број њих данас и не подноси захтеве ““ истакао је председник општине Крупањ Саво Дорић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa