Инфо

27. август 2009.27. авг 2009.
РЕАГОВАЊА

ТЕЛЕВИЗИЈА И СПАСИОЦИ СВЕТА

Моје опредељење да годишњи одмор проведем радно и код куће, уз телевизор, показало се, макар са једне стране, погрешним. У вечерњим сатима, од дневника, пратио сам филмски програм и опет се, по ко зна који пут, разочарао. Филмови који су приказивани на многобројним српским телевизијама не само да су били неквалитетни, без трунке уметничког у себи, већ и оптерећени идеологијом, пропагандом и рекламом америчких производа и стила живота.
Глума у приказаним филмовима је често лоша, дијалози сиромашни и сведени на неких 20 фраза, што се све покушава поправити честим коришћењем (тупавих) гримаса и насиља. Филмови које сам имао прилику да погледам у 95 посто случајева су били амерички! Пропагирали су (америчке) политичке идеје, амерички патриотизам, америчке производе (од оружја, алкохола до козметике ““ где ли се дедоше пацифисти и невладин сектор у Србији да ово осуде?). Пропагирали су да рад за америчке обавештајне службе представља част, те када се некоме та част укаже дужан је да је прихвати и ради бесплатно у име виших (америчких) циљева.
Поред белаца (мушкараца) амерички филмови уводе у први план и црнце, тачније не праве црнце, већ оне којима је један родитељ био бео, а по правилу су и носиоци класичних америчких вредности и стила живота. Наравно, ту су и припаднице лепшег пола, врло често у смешним улогама, као “табаџије“, премлаћују не само жене већ и неваљале мушкарце, па и опасне ванземаљце. Узгред да приметим, овакве жене су “мањина“ у сваком друштву, па то више делује као покушај рекламирања, односно произвођења таквих типова жена (јасно је да филмски јунаци често бивају узори младима и да желе да постану то што је њихов јунак). Питање је, наравно, коме су такве жене потребне? Мушкарцима, боже сачувај!
Следеће запажање је да су Американци у филмовима себе представили као спасиоце света. Било од терориста који су се домогли нуклеарног или каквог другог опасног оружја, било од ванземаљаца или од руске и кинеске мафије. Сви други народи су неспособни да спрече катастрофе и нестанак човечанства, само Американци имају кадрове, технику и вољу да спасавају свет! Не треба коментарисати колико је оваква идеологија непримерена, па и педагошки спорна. Јер ако се присетимо реалности, споменућемо јужноамеричке диктатуре које успостављају Американци да пљачкају природна и друга богатства ових земаља, сетићемо се да су Американци без одобрења Савета безбедности Уједињених нација бомбардовали СР Југославију, напали Ирак и Авганистан...

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa