Инфо

14. јун 2012.14. јун 2012.
120 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ИВЕ АНДРИЋА

КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ

Изложба радова ученика Школе за уметничке занате инспирисаних делима Иве Андрића отворена прошле среде у холу Билиотеке шабачке
Тематском изложбом посвећеном стодвадесетогодишњици рођења нашег нобеловца настављена је традиционална сарадња Библиотеке шабачке и Школе за уметничке занате.
-Наши ученици су били инспирисани да читају Андрићева дела која нису обухваћена школским програмом, што их је навело да његове реченице сиромашне речима а богате садржајем усвоје као благотворна решења стваралачких истраживања. Сведеност израза и креатива особеност условљене су техникама које ученици изражавају и личним сензибилитетом стваралаца ““ истакла је у каталогу историчарка уметности Иванка Трифуновић.
Директорка Школе за уметничке занате Невенка Ђокић, напоменула је приликом отварања изложбе да приказаним радовима млади уметници величају лепоту нашег језика и писма, односно подсећају на универзалност и лепоту Андрићевих мисли и дела.
- За наше професоре и ученике ова изложба је била велики изазов и огромна инспирација. Иво Андрић је говорио да је уметник весник истине, а има ли нечег лепшег од тога, рекла је између осталог Ђокићева.
Испред Библиотеке шабачке, гостима се обратила Кристина Арсеновић. Она је објаснила да ова установа културе доста чини на афирмацији младих и талентованих људи, али да је приликом реализације ове изложбе имала и скривену мисију засновану на идеји да у младим ствараоцима још више пробуди љубав према књизи и читању.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa