Инфо

25. јул 2024.25. јул 2024.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

НЕГАТИВАН УТИЦАЈ ТРОПСКИХ ТЕМПЕРАТУРА НА ВОЋЕ

Ожеготине и штеточине

На температурама изнад 30C долази до успоравања процеса фотосинтезе а на температурама изнад 35C фотосинтеза се обуставља. Процес дисања воћака, у оваквим условима, је веома интезиван и при томе се више троше органске материје. То доводи до појаве негативног биланса фотосинтезе, односно биљке троше више органске материје него што створе у процесу фотосинтезе, па за последицу имамо плодове који немају довољан квалитет какав би требало да буде
Тропске температуре штетно утичу на квалитет и развој воћа, нарочито ако је све то праћено недостатком падавина и ниском релативном влажношћу ваздуха, чега смо сведоци. Овј негативни утицај, пре свега, произилази из чињенице да су оптимални временски услови за одвијање фотосинтезе температуре између 20-27C. На температурама изнад 30C долази до успоравања процеса фотосинтезе а на температурама изнад 35C фотосинтеза се обуставља. Процес дисања воћака, у оваквим условима, је веома интезиван и при томе се више троше органске материје. То доводи до појаве негативног биланса фотосинтезе, односно биљке троше више органске материје него што створе у процесу фотосинтезе, па за последицу имамо плодове који немају довољан квалитет какав би требало да буде.

Висoке температуре су праћене и појачаним сунчевим зрачењем, што доводи до појаве ожеготина, пре свега на плодовима и такви плодови немају никакву тржишну вредност, а стварају се ожеготине на листовима као и на кори дебла и новог прираста. Све то негативно утиче на плодове који пристижу за бербу у овом периоду али и на плодове који се беру касније током јесени. У овом периоду долази и до диференцирања рода за наредну годину и у овим екстремним лошим условима може се очекивати и мањи род за следећу годину.

Код јабука долази до смањеног наливања плодова, самим тим и смањења приноса и квлаитета плодова, отежаног чувања у скалдиштима и скраћеног периода чувања.

Код шљива долази до убрзаног дозревања и превременог опадања плодова, што је нарочито изражено код стабала која су заражена вирусом шарке.

Фото:Canva


Велики проблем, при појави високих температура и сушног периода, је интезивна појава штеточина, нарочито штетних гриња, чије је сузбијање знатно отежано због брзог стицања резистентности на хемијске препрарате.


Самањење штетног утицаја високих температура и недостатка падавина може се постићи применом наводњавања. Количина и норма заливања зависи од локалитета, типа земљишта, воћне врсте, узгојног облика, сорте, кондиционог стања воћака и других чинилаца. Наводњавање је потребно обављати правовремено и правилно, односно не треба претеривати како не би дошло до испирања хранива из земљишта, осиромашења површинског слоја ризсфере, забаривања земљишта, погоршања структуре и физичких својстава зељишта а самим тим погоршати и повећати штету на воћњацима, која је већ настала због високих температура. Мора се имати у виду да наводњавањем смањујемо штетан утицај високих температура и недостатка падавина али не можемо спречити штетан утицај високих температура на обустављање процеса фотосинтезе. Уз наводњавање засада обавезна мера је и појачано ђубрење органским и минералним ђубривима уз редовну контролу плодности земљишта.

Осим наводњавања оно што се може учинити у циљу заштите од високих температура јесте да се бирају источне и североисточне експозиције за подизање засада, које су нешто мање топле у пређењу са осталима, али то није могуће на равним теренима.

Такође добра заштита је и постављање мрежа за засену, односно употреба противградних мрежа, које могу снизити температуру ваздуха у воћњаку за три до пет степени, а смањује и могућност појаве ожеготина. Мора се само водити рачуна, да мерже за засену могу имати и негативан утицај у годинама са доста облачности, када могу да се јаве плодови слабије обојености и смањеном количином шећера. У таквом годинама треба склањати засену.

Поред свега горе наведеног, препоручује се и третирање засада са амино киселинама (FitoPin, CIRKON….) који се примењује у препорученим дозама и смањује стрес на биљкама.

Нај ефикасније је комбиновати, претходно, препоручене методе.
дипл.инж. Милорад Јоцковић

Најновији број

5. септембар 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa