
Фото: Pixabay
Прерађивачи млека - основни услов
Правилником о малим количинама примарних производа које служе за снабдевање потрошача, подручју за обављање тих делатности као и одступања која се односе на мале субјекте у пословању храном животињског порекла“Службени гласник РС”, број 111 од 11. децембра 2017., прописане су мале количине примарних производа које служе за снабдевање потрошача, подручје за обављање тих делатности као и одступања која се односе на мале субјекте у пословању храном у односу на изградњу, уређење и опремање објеката, услови у пословању храном у случају примене традиционалних метода у одређеним фазама производње и промета хране као и код субјеката у пословању храном који се налазе у подручјима у којима постоје посебна географска ограничења.
Уколико се прерада млека обавља на пољопривредном газдинству потребна количина је до 200 литара сировог млека недељно, а за мале млекаре, односно за прераду млека малог капацитета, количина је до 5000 литара.
Ако су испуњени сви услови дефинисани Правилником, заинтересована лица могу да покрену поступак регистрације или одобрења, у зависности да ли захтев подноси пољопривредно газдинство или мала млекара.
За детаљније информације обратите се надлежним саветодавним службама.
Уколико се прерада млека обавља на пољопривредном газдинству потребна количина је до 200 литара сировог млека недељно, а за мале млекаре, односно за прераду млека малог капацитета, количина је до 5000 литара.
Ако су испуњени сви услови дефинисани Правилником, заинтересована лица могу да покрену поступак регистрације или одобрења, у зависности да ли захтев подноси пољопривредно газдинство или мала млекара.
За детаљније информације обратите се надлежним саветодавним службама.
Саветодавац Марина Гачић
Најновији број
20. март 2025.