Инфо

28. јун 2012.28. јун 2012.
О УЧИТЕЉУ СТАРЕ ДРЕНОВАЧКЕ ШКОЛЕ

ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ БИШИНАЦ ЕПИСКОП ШАБАЧКИ И НИШКИ ЈЕРОНИМ

Потврда о учитељовању Јована Јовановића Бишинца, потоњег епископа шабачког и нишког Јеронима, у школи у Дреновцу је Акт из 1846. године у којем је написано: „Високославному Попечитељству равосудија (Министарство правде-примедба приређивача). Началничество окружија шабачког известија: С индорзатом („ин дорзо“латински-„на полеђини“, примедба приређивача) високославног Попечитељства Правосуђа снабдевено, и с предписанијем његовим под 18. пр. м. и год. АНо 5039. припослато прошеније, предало је Началничество ово Јовану Јовановићу учитељу Дреновачком; о чему оно вашепохваљено Попечитељство одговором овим покорно извештава. Но 228, 19. јануварија 1846. у Шабцу, секретар Радивој Милованчевић. Началник окружниј, мајор Добросав Здравковић.“ Друга потврда о постојању школе у Дреновцу и њеном локалитету 1846. године је и запис о учитељовању владике шабачког и нишког Јеронима у њој. Дреновачки свештеник Јаков Јос. Чупић у „Веснику српске цркве“ из 1904. године пише: „Најзад на завршетку да поменемо и то: да је на месту, где је садања црква, постојала прва школа дреновачка, у којој је учитељ био чувени Јово Бишинац, потоњи владика нишки Јероним.“
Јован Јовановић Бишинац, потоњи епископ шабачки и нишки Јероним, рођен је у Шапцу 1825. године. Основну школу и гимназију завршио је у Шапцу и Београду. У Београду завршава и богословију. У чин ђакона рукоположен је 11. марта, за презвитера, 29. јуна 1850. после чега добија парохију мишарску. Убрзо остаје удовац те одлази у Русију и завршава Кијевску духовну академију 1858. По повратку из Русије, службовао је у Јагодини и Крагујевцу, одакле прелази за ректора богословије. 27. септембра 1877. године изабран је за епископа шабачког. Замонашен је у манастиру Раковица (монашко име Јероним). За епископа је посвећен 2. октобра 1877.
У току сукоба државне власти са митрополитом Михаилом, епископ Јероним је био уз митрополита. Разрешен је због тога управе Епархије шабачке 2. априла 1883. После заточеништва у манастиру Горњаку, добија дозволу за одлазак у Француску, односно Швајцарску.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa