Инфо

28. јун 2012.28. јун 2012.
ЗА „ГЛАС ПОДРИЊА“: ПРОФ. ДР ЧЕДОМИР ЧУПИЋ

ОПРАВДАТИ ПОВЕРЕЊЕ ГРАЂАНА

Све политичке странке, без обзира на то ко буде водио Владу у наредном периоду, мораће да решавају тешка питања, попут економских проблема, истовремено настављајући борбу против корупције, истиче у разговору за „Глас Подриња“ проф. др Чедомир Чупић, члан Одбора Агенције за борбу против корупције
Након читаве две деценије огромних политичких размимоилажења, данас се све највеће странке, барем декларативно, залажу за приближавање Србије Европској унији. Према речима проф. Чупића, такво опредељење подразумева и поштовање европских вредности и стандарда.
- Резултати избора потврдили су да је Србија политички подељена земља, али и за нијансу зрелија, јер су се политичке елите окренуле ка Европској унији. Нажалост, мала излазност на последњим изборима показује да грађани још увек немају у потпуности изграђену политичку одговорност и да су често незаинтересовани за политичке процесе. Излазак на изборе, осим што представља право грађана, има значај у томе што представља једно од ретких прилика када грађани заиста могу да утичу на политичаре. Таква врста утицаја има посебан значај у друштву у ком новокомпоновани богаташи, који су искористили потпуни колапс државе и лоше приватизације да би стекли своје богатсТво, контролишу политичке партије и њихове представнике. Приватизација у Србији обављена је без икаквих критеријума, а њу су политичари, заједно са људима сумњивог капитала, често користили за остваривање личних интереса, при чему су запостављали општи интерес друштва ““ наглашава проф. Чупић.
Системска борба против корупције мора бити један од основних задатака свих учесника у друштвеном животу, а она подразумева конкретна решења, а не само обећања, наводи наш саговорник.
- Корупција је злоупотреба јавне функције или јавног овлашћења ради личне или групне користи. Ми данас немамо моћну и јаку државу, у којој постоји владавина права, где је закон једини ауторитет. Да је имамо, корупције не би било. Људи који учествују у корупцији су неморални, јер она представља једну од најтежих болести друштва, која нарушава опште добро. У борби против корупције потребно је проширити надлежности Агенције за борбу против корупције, истовремено инсистирати на пооштравању казнене политике за случајеве корупуције. Судски поступци за случајеве у овој области морају бити краћи, на пример, поступак у афери „Индекс“ траје већ шест година, уместо да је окончан после шест месеци ““ наводи проф. Чупић.
Идеје о департизацији, као начину ограничавања утицаја политике на пословање јавних предузећа, могу успети само ако постоја јасна политичка воља и одговорност руководилаца за њихове резултате, сматра проф. Чупић.
- Јавна предузећа треба да воде стручни људи, високих моралних ставова и са искуством у пословању, који при том увек инсистирају на поштовању закона. Евентуално одступање од таквог начина пословања морало би да подразумева одговарајуће казне за све који се не понашају у складу са правилима. Улога суда у таквим случајевима била би од огромног значаја, јер само примереним казнама могуће је обезбедити владавину права у друштву - истиче проф. Чупић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa