Дестилерија Савић наставак породичне традиције на модеран начин
Поносно са Цера
„Поносно представљамо наш крај где год презентујемо наше производе. Желимо да проширимо производњу, да повећамо капацитете и достигнемо ниво производње отворимо „Ракијску кућу“
Породица Савић из Горње Румске генерацијама се бави пољопривредом, узгојем различитих сорти воћа. Пре пет година одлучили су да започну производњу воћних дестилата. Вештина прављења ракије преноси се с колена на колено. Савићи су одлучили да оду корак даље и отворе своју дестилерију, ослањајући се на савремену технологију, али не одступајући од традиције. Тако је настала ракија која спаја најбоље од старог и новог. У част предака, славне прошлости и јунака са Цера, бренд је сиболично назван „СаЦера“.
Фото: "Глас Подриња"
Традиција и искуство Поред воћа које гаје на 20 хектара на обронцима Цера, Савићи, откупљују воће и других пољопривредника како би испунули захтеве производње. Дестилерија годишње на тржиште пласира више од 100.000 литара квалитетне домаће ракије произведене по рецептури старој више од једног века. У понуди имају ракију од шљиве, кајсије, дуње и крушке. Признају да је шљивовица најтраженија. Тренутно у подруму „одлежава“ 400.000 литара.
Фото: "Глас Подриња"
Дестилерија годишње на тржиште пласира више од 100.000 литара квалитетне домаће ракије произведене по рецептури старој више од једног века
-У процесу одлежавања за шљивову и ракију од дуње у нашем ракијском подруму, на идеалној температури за одлежавање, користимо специјална, пажљиво бирана бурад, направљена од храста са нашег локалитета планине Цер, док ракије од крушке и кајсије одлежавају у најсавременијим инокс посудама. Пратећи процес одлежавања и старења дестилата, безкомпромисно чувамо његов квалитет, само да би вама понудили најбољи доживљај у свакој чашици.
Признања за квалитет Добитници су престижних признања за квалитет, посебно Новосадског сајма.
-У протекле две године смо шапиони квалитета за ракију од кајсије. Њу бих препоручио да пробају. Издваја је посебан мирис и укус који потиче од домаћег воћа које гајимо у нашим воћњацима - каже Немања Савић.
Фото: "Глас Подриња"
Како истичу издваја их квалитет, посвећеност и традиција у производњи ракије.
-О квалитету наших ракија брине тим признатих и доказаних технолога, спремних да у сваком моменту традиционалне рецепте које чувамо преко једног века, употребе за прављење најквалитетнијих воћних ракија – каже Немања Савић и додаје да воде рачуна о целокупном процесу производње, од брања најквалитетнијих плодова воћа, преко припреме, одлежавања у одговарајућим судовима до самог процеса дестилације, што доприноси квалитету њихових крајњих производа.
Фото: "Глас Подриња"
-Поцерина је погодна за узгој различитог врста воћа, земљиште пружа прилику за богат род и то је благодет за све који живе у њој. Поносно представљамо наш крај где год презентујемо наше производе. Желимо да проширимо производњу, да повећамо капацитете и достигнемо ниво производње од 500.000 литара дестилата годишње и отоворимо „Ракијску кућу“.
Градоначелник Шапца др Александар Пајић обишао је Дестилерију Савић и упознао се са процесом производње.
Фото: "Глас Подриња"
-Поносан сам што у нашем граду имамо једну овако величанствену дестилерију по узору на светске дестилерије, која задовољава савремене стандарде квалитета и достојно представља своје село и град. Ово је највећа дестилерија у шабачком крају на шта смо посебно поносни. За квалитет својих производа на сајму је већ два пута награђивана златним медаљама. Радује ме што ће реконструкција пута од Шапца до Текериша, који ради држава, додатно олакшати пласирање производа дестилерије и пољопривредника, али и целокупно утицати на развој овог краја који има много потенцијала и оно што природа нашег Цера може да понуди- рекао је градоначелник Шапца и додао да ће град увек подржати домаће привреднике.
Производи из дестилерије породице „Савић“ доступни су у винотекама, ресторанима, а планирају извоз на инострано тржиште.