Инфо

5. јул 2012.5. јул 2012.
ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ У ШАБАЧКОМ КРАЈУ

ХЛЕБ ЗА СОЦИЈАЛНУ СИГУРНОСТ

Без обзира на тропске врућине, на шабачким пољима од комбајна ври као у кошници. Почео пријем жита у силосе. Највећу муку произвођачима задаје то што не знају откупну цену
Од већих откупљивача још нико није изашао са ценом.
Према речима заменика директора Млинске индустрије Поповић, Владимира Поповића прича се да ће цена бити 22 динара са ПДВ по килограму.
- Званична цена знаће се ових дана. Пратимо ону са берзе. Обезбедили смо средства за куповину 20.000 тона овогодишњег рода пшенице. Што се тиче трошкова складиштења, услови су остали исти, као и претходних година. Пољопривредни произвођачи који нама продају пшеницу не плаћају трошкове складиштења, као ни они који врше натуралну размену. У случају да повлаче робу, онда морају платити трошкове чувања. Досадашња пракса је показала да се то ретко дешава, каже Поповић.
Управо због цене и рачунице произвођачи кажу да им се гајење пшенице не исплати, зато је у Србији све мање пшеничних поља. Према речима ратара из Поцерине гајење пшеније исплативије је у Мачви, јер се остварује већи принос.
То потврђује и Љубинко Јевтић пољопривредник из Бадовинаца, који је овог лета остварио рекордан принос пшенице, гејећи најновију новосадску сорту НС ““ 40.
- На једном хектару принос је био 8,5 тона. Веома сам задовољан, имајући у виду и временске услове који су пратили целокупну вегетацију пшенице. Применио сам потпуну агротехнику и резултат није изостао, каже Јевтић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa