Инфо

5. јул 2012.5. јул 2012.
НАРОДНИ МУЗЕЈ

ФРАНЦУСКИ ЗВУЦИ И УКУСИ

После двогодишњих припрема прошлог четвртка, 28. јуна, у пешачкој зони реализован пројекат „Русо 2012 - Сиђите на реку“. Изложбу фотографске секције Школе за уметничке занате отворио Жозеф Јустинијани, саветник за Европске интеграције у амбасади Републике Француске
Поводом триста година од рођења Жан Жака Русоа, великог француског писца и филозофа организован је двочасовни програм у пешачкој зони. Шабац је једини град ван Европске уније који је имао прилику да учествује у једном оваквом културном дешавању. Народни музеј, као координатор, уз помоћ Шабачке гимназије, Библиотеке шабачке, ОШ „Јанко Веселиновић“ и невладине организације „Светлост“ успешно је реализовао пројекат.
Говорећи о пројекту директор Народног музеја, Бранислав Станковић, истакао је да су се одлучили за тему заштите човекове средине управо зато што се и Жан Жак Русо у неколико својих радова озбиљно бавио односом човека према природи.
-Оваквом једном причом Шабац је свој епитет Мали Париз, који је стекао у другој половини 19. века, и бројним акцијама пре тога, с правом понео и на почетку 21. века.
Почаствован што је испред амбасаде Републике Француске учествовао у овом дешавању Жозеф Јустинијани је изразио своје уверење да ће и овај догађај ојачати везе српског и француског народа.
-Међу политичким, економским и социјалним мислима Жан Жака Русоа који су и данас јако актуелни ви сте господине директоре с правом изабрали тему екологије. То је свакако једна од централних тема његовог дела која почива на мисли да природни поредак превасходи целокупном друштвеном поретку. На тај начин Жан Жак Русо један је од првих мислилаца на тему екологије. Велико ми је задовољство што са вама могу да поделим ове тренутке пријатељства. Честитамо вам и верујемо да ће овај догађај ојачати везе овог веома активног и динамичног града који је, као што сте рекли, као Мали Париз.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa