Инфо

12. јул 2012.12. јул 2012.

ВОДИЧ ЗА ЗДРАВО СУНЧАЊЕ

Препланула кожа јесте атрактивна, али размишљајте о томе колико кожа трпи након претераног и несмотреног излагања сунцу. Сунцобран и препарати са високим заштитним фактором могу вас заштитити од јаког сунца, али то, упозоравају лекари, није довољно. Зато смо за вас разрешили неке од најчешћих заблуда везаних за сунчање, што ће вам послужити као водич за сигуран боравак на сунцу
Захваљујући заштитној креми можемо се сунчати без страха од опекотина
НЕТАЧНО! Креме, чак ни оне с високим заштитним фактором (СПФ 30), те са УВА и УВБ и инфрацрвеним филтерима не пружају потпуну заштиту. Током најтоплијег дела дана треба се склонити од сунца.
Сунцобран пружа довољну заштиту од сунца
НЕТАЧНО! Сунчеви зраци се одбијају од тла и долазе дирекно до ваше коже. Поставите сунцобран у траву која упија већи проценат зрачења.
Врућина штети особама с осетљивим или испуцалим капиларама
ТАЧНО! Висока температура погубна је за циркулацију. Зато делове тела са оштећеним капиларама (најћешће су то ноге) треба држати у хладу и често их влажити водом. Не покривајте их мокрим пешкиром, јер и испод њега температура расте.
Наношење крема спречава тамњење коже
НЕТАЧНО! Слој крема штити од УВА и УВБ зрака и њиховог нежељеног дејства (соларни еритем и на дуге стазе старење коже). После неколико дана излагања сунцу добићете лепу боју, а да нисте учинили нажао својој кожи.
Сунчање дојки је опасно
ТАЧНО! Кожа на дојкама је осетљивија, дакле подложнија иритацијама и штетном дејству УВА зрака, који доспевају у најдубље слојеве и изазивају убрзано старење коже. Препоручљиво је да кожу дојки заштитите високим заштитним фактором.
Уколико правите паузе током сунчања, нећете изгорети на сунцу
НЕТАЧНО! Штетни УВ зраци се кумулирају током дана.
Облаци спречавају задобијање опекотина од сунца
НЕТАЧНО! Облаци заустављају тек један мали део (20%) сунчевих зрака. Сунчеви УВ зраци пробијају облаке у знатној количини, те можете добити опекотине од сунца и током облачних пролећних и летњих дана. Дакле, опрез!

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa