Инфо

12. јул 2012.12. јул 2012.
ПОНОСНИ НА ВРЕДНЕ КЊИГЕ И ДОКУМЕНТА

МОДЕРНИ ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ

Библиотека шабачка и Међуопштински историјски архив институције су које воде рачуна о културном и историјском наслеђу Шапца. Књиге и документи који се чувају на полицама ових установа датирају још од 18. века, а због веће доступности читаоцима Библиотека је још пре осам година започела процес дигитализације писаних дела, а спровођење исте активности планира и Архив.
На полицама Библиотеке шабачке налази се скоро 190.000 књига, од којих 4.500 чине Завичајну збирку библиотеке. Међу њима издвајају се књиге написане између 1774. и 1867. године, попут дела „Итика Јерополитика“, која се налази у оквиру фонда „Старих и ретких књига“. Изузетан фонд, у оквиру ког се налазе и књиге из 18. и друге половине 19. века, представља део Библиотека на који Шапчани могу да буду посносни, истиче Јелена Подгорац, библиотекар-информатор.
- У збирци „Старе и ретке књиге“ налазе се 464 дела, од којих је 12 књига, односно 15 примерака, сврстано на листу веома ретких књига за које је утврђено да представљају културна добра од изузетног значаја - наводи Подгорчева.
Ради веће доступности корисницима, Библиотека шабачка је још 2004. године почела процес дигитализације, пре свега књига из Завичајног фонда и периодичне штампе, који пружа могућност читаоцима да прегледају нека од скоро три стотине књижевних дела у електронском формату. Драган Ристић, коаутор недавно награђеног пројекта „Старе књиге, нова читања“, задужен је за реализацију процеса дигитализације. Захваљујући тој активности Шапчани путем сајта библиотеке могу да прегледају, између осталог, нека од дела Доситеја Обрадовића, чувени „Летопис Шапца“, проте Григорија Бабовића, или многобројне новине, од којих су посебно интересантна издања из прве половине 19. века.
- Значај дигитализације је у томе што чувамо наш фонд књига од хабања и цепања, а са друге стране смо у могућности да корисницима пружимо услугу слободног приступа тим садржајима. Путем интернета, сви посетиоци сајта Библиотеке шабачке, из земље и иностранства, могу да читају књиге у електронском формату, при чему ускоро планирамо да повећамо број дела која ће бити доступна на нашој интернет страници ““ истиче Ристић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa