Инфо

19. јул 2012.19. јул 2012.
ФРАНЦУСКА

ДИНАР И ДИНАН

Променадом месечевог сјаја започињемо обилазак градића Динар, ексклузивног провансалског летовалишта са раскошним вилама и “™Смарагдном обалом. И поред све раскоши, разметљиве лепоте места и његов изузетан положај са много зеленила, паркова и цветних скверова - најснажнији утисак оставља хидроцентрала на реци Ранк.
Поносни динарски домаћини тврде да је јединствена у свету захваљујући енормној разлици плиме и осеке (за време плиме са једне, а за време осеке са друге стране), покрећу се турбине хидроцентрале при чему се ствара електрична енергија у снази једне четвртине нуклеарке.
ДинаН, град или слика...
Много снажније утисак на мене оставља суседни градић Динан.
Прва помисао је да време у њему стоји; можда још од калдрмисања улица, старинских канделабри, сивих дрвено-камених кућа шпицастих кровова... зиданих почетком 18. века.
Кад сам се наслонила на ивицу широког зида и погледала предео испод мене ““ застаје ми дах! У плодној зеленој долини у “™загрљају“™ реке и шума ““ блиста Доњи град (Динан) толико леп да се питам да ли је доле збиља град - или можда слика неког импресионисте...

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa