Инфо

19. јул 2012.19. јул 2012.
АЛТЕРНАТИВНЕ САНКЦИЈЕ У СРПСКОМ ЗАКОНОДАВСТВУ

РАД У ЈАВНОМ ИНТЕРЕСУ

Судије у Србији особама осуђеним за лакша кривична дела све чешће изричу алтернативне санкције, попут друштвено корисног рада, уместо затворских казни. Чим се обезбеде технички услови ова врста санкција моћи ће да се примењује и у јавним предузећима и установама чији је оснивач Град Шабац
Рад у јавном интересу, као врста алтернативних санкција, може да се изрекне особама осуђеним за кривична дела за која је прописана казна затвора до три године или новчана казна. Процес ресоцијализације много је лакши особама које су уместо у затвору казну одслужиле у некој од друштвених установа, истиче судијски помоћник Основног суда у Шапцу Тања Ђорђевић.
- Казна „рад у јавном интересу“ уведена је у кривично законодавство Републике Србије као мање репресивна мера од затвора и представља опомену друштва особама које су учиниле блаже деликте. Суштина ове казне је подвргавање особе друштвено корисном раду којим се не вређа њено достојанство и које се не врши са циљем стицања добити. Приликом изрицања ове казне суд, имајући у виду сврху кажњавања, посебно узима у обзир врсту учињеног кривичног дела и личност учиниоца, при чему је неопходно да је у питању особа која сврху кажњавања може схватити и без боравка у затвору, а све то захтева спремност особе да обавља рад у јавном интересу, за шта је потребна њена сагласност ““ наводи Ђорђевић.
Представници Града Шапца и Министраства правде потписали су Споразум о алтернативним санкцијама кроз друштвено користан рад који ће се спроводити у установама и јавним предузећима чији је оснивач Град. Чим се обезбеди адекватан смештај повереништву Управе за извршење кривичних санкција део осуђеника моћи ће да буде упућен у неку од ових установа на друштвено користан рад.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa