Инфо

26. јул 2012.26. јул 2012.
ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ УПОТРЕБЕ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ

ЗЕЛЕНА ЕКОНОМИЈА ШАНСА ЗА РАЗВОЈ

Стручњаци сматрају да Србија има огроман потенцијал у области зелене економије, која обухвата обновљиве изворе енергије, органску пољопривреду и енергетску ефикасност. Велике могућности посебно су изражене у области пољопривреде, пошто се остацима стрних жита, односно њиховом прерадом у пелет, могу грејати читава насеља
У процесу приближавања Европској унији Србија мора да достигне, за наше услове, веома ригорозне стандарде у областима еколошке политике и одрживог развоја. Поштовањем еколошких принципа води се одговорна политика према будућим генерацијама, а правилним спровођњем стратегије одрживог развоја пружа се могућност економског развоја државе. Др Дејан Павловић, председник „Зелених Србије ““ Покрет за Шабац“, сматра да правна и физичка лица могу имати директну финансијску корист производњом енергије из обновљивих извора.
- Зелена економија представља трансформацију технолошких процеса производње, чиме се омогућава ефикасније искоришћавање природних ресурса и смањење штетних утицаја по животну средину. Суштина зелене економије је у коришћењу обновљивих извора енергије, енергетске ефиканости и органске пољопривреде у којој је циљ да се употреба хемијских средстава елиминише или барем смањи на најмању могућу меру. Зелена економија садржана је и у Стратегији о одрживом развоју наше државе, при чему осим значаја у области очувања животне средине њен потенцијал проналазимо и у могућности равномерног регионалног развоја, односно унапређења квалитета живота у локалним заједницама ““ објашњава др Павловић.
Оргомне шансе за развој и уштеду постоје у пољопривреди, пошто се остаци стрних жита могу користити за грејање. Директор Дирекције за пољопривреду Предраг Срдановић наводи да су појединци већ препознали предности алтернативних извора енергије.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa