Инфо

2. август 2012.2. авг 2012.
ЗАБЕЛЕЖЕНО У СЕЛУ БЕЛОТИЋ

ЛИПИЦАНЕРИ ЂОКЕ МАРКОВИЋА

У идиличном домаћинству Ђорђа Марковића рођеног 1961. године, пар Липицанера мами пажњу бројних знатижељника. Прелепи четвороноги украс потомци расних грла стари су 13 и 14 година, и воде порекло попут женке од чистокрвног арапског грла.
- Наследио сам љубав ка коњима од деде Ивана, оца Саве и стрица Мила који су увек имали добре коње. Ја памтим све од 1968. године и грла Корвенсано Гајетано, потом су уследили Фавор и Пакра, Фавор и Сана те Фавор и Брегава. Садашњи Корвенсано Карашица и Борка украс су домаћинства, али и скупо задовољство пошто живим искључиво од пољопривреде, каже Марковић и додаје.
- Надам се да ћу изборити помоћ Дирекције за пољопривреду, и локалне самоуправе, да приредимо смотру ових лепотана у догледно време, пошто је тешко схватљиво да у две општине има по пар ових коња, који су нестварни и лепотом и другим особинама којима плене пажњу свакога. Од сватовских колона до сајмова где су моји коњи завредели награде, и вредне пехаре који су уз слике сведочанство времена. Све је теже бавити се коњарством али истрајавам, каже упорни Марковић који на идиличном имању гаји коње нестварне лепоте.
Пастув је био на Новосадском сајму четврти у својој класи а кобила пета, тек да се зна. Пошто такмичарски део је у другом плану. Љубав је водила и она извире из овог домаћинства и сваког погледа Ђоке Марковића ка својим лепотанима. Истрајаће каже јер без њих тешко може замислити живот.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa