Инфо

2. август 2012.2. авг 2012.
НАРОДНИ МУЗЕЈ ШАБАЦ

МАЛО ЛУДОСТИ, ПУНО ЉУБАВИ И ДУШЕ

Поводом првих Шабачких коњичких свечаности, прошлог петка, 27. јула, отворена изложба „Два века галопа у Шапцу“
Од галопа 1820. године у част рођења сина Јеврема Обреновића, Милоша, па до данас љубав према коњима у Шапцу и шабачком крају не јењава. Доказ за то су не само пуне витрине пехара већ и изложба која је овековечила успехе коњичког спорта на овом простору.
У име Градске управе, хиподрома и организационог одбора Шабачких коњичких свечаности изложбу је отворио Совраније Чоњагић.
- Наизглед логично питање је откуд коњи у Музеју. Музеј је ту сигурно да сведочи о пролазности, а понекад има прилику да сведочи и о непролазности. Мислим да су два века галопа управо доказ да су коњи вечни. Када смо размишљали о томе како да започнемо ове коњичке свечаности ништа нам није било логичније него да се подсетимо темеља коњичког спорта у нашем граду. Колико год пута да поменемо име господара Јеврема Обреновића неће бити доста јер је он заиста дао велики допринос. Са великом радошћу можемо констатовати да та нит није прекинута до данас. Тај тренутак вечности, врло често је то само један тренутак победе за све људе који су имали прилике да воле коње, да их имају или само да за њих навијају је то о чему причамо и што је овековечено кроз ову изложбу коју имамо прилику да видимо вечерас. Сигуран сам да као што у неким људима који су наследили и уграђују се у ту идеју развоја коњичког спорта овде имамо коње који од садашњег тренутка праве историју. Пуно причамо о људима, а ова изложба и ова прича треба да буде прича о коњима. Ове свечаности ће сигурно бити јединствена прилика коју до сада Шабац није имао да на једном месту види више од сто коња. Ми ћемо дати све од себе да сви који дођу у наш град у њему уживају као што ћемо сви ми вечерас уживати у овој изложби.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa