Инфо

16. август 2012.16. авг 2012.
ЖРТВА НЕРАЗУМНОГ ВРЕМЕНА - ДР БОРА ТИРИЋ

НЕЗАБОРАВЉЕНО ДОБРОЧИЊЕЊЕ

И најчасније намере и доброчињење идеолошки обојено може бити скупо плаћано у неразумном времену. Највећа цена тога је живот. Један од многобројних примера жртава у неразумном времену је и др Бора Тирић, први лекар специјалиста педијатрије у Подрињу и Западној Србији, из Шапца. Др Тирић је стрељан у Шапцу у ноћи између 20. и 21. августа 1941. године као жртва немачке казнене експедиције у Србији.
У чему је био његов грех да овако сконча?
Његова приврженост идејама комунизма зачела се још за време студентских дана у Прагу, где је одмах по дипломирању 1926. године примљен у Комунистичку партију Чехословачке. Као демонстратор на Медицинском факултету и асистент на Дечјој клиници у Прагу наговештавао је блиставу академску каријеру. Али, не одолевши снажној носталгији за завичајем и као плима надошлој преокупацији да се као лекар и комуниста стави у службу свога народа, већ 1930. године враћа се у Шабац као први специјалиста педијатрије у овом граду, али и у целој Западној Србији. Због привржености комунистичкој идеологији определио се за приватни рад како би био слободнији у својој политичкој активности. У дворишту породичне куће у Карађорђевој 47 у Шапцу отворио је приватну ординацију и у наредној деценији радио као омиљени народни лекар.
Испред његове ординације била је чекаоница и у њој овећа пиксла са новчаним прилозима пацијената. Ако се деси да неки болесник нема новац да купи лек, др Бора би узимао новац из те пиксле и давао болеснику да га купи у оближњој апотеци. Ондашњи Шабац је то добро знао. Иако је приватна лекарска пракса у то време била уносна, др Бора се зараде одрицао да би демонстрирао комунистичку социјалну правду и помоћ сиромашнима. Иако у Србији у то време није било организоване Комунистичке партије, он није прекидао своју везу са КП Чехословачке и Коминтерном. Веровао је да је у дубокој илегали и да обавештајне службе нису упућене у његов рад. Наравно, преварио се у томе што се по њега кобно завршило по доласку Немаца 1941. године.
У августу 1941. године, уочи припреме напада на Шабац здружених снага партизана и ЈВуО, Немци су спровели одмазду над цивилним становништвом Шапца. Др Тирић се још једном преварио. Наиме, веровао је да га као јединог дечјег лекара у граду Немци неће стрељати. И кад су сат и по иза поноћи 21. августа 1941. године немачки војници снажно залупали у кућна врата др Бора је мирно кренуо низ степенице. Посетиоци су му рекли како им је потребан да би указао помоћ њиховом рањеном војнику, али када је при поласку замолио супругу да му из спаваће собе донесе табакеру, немачки официр му је на беспрекорном српском језику одбрусио: „Докторе, неће Вам требати!“

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa