Инфо

16. август 2012.16. авг 2012.
ЕКСЛУЗИВНА РЕПОРТАЖА!!! ИСЛАНД

ПРОСЕЧНА ПЛАТА - 4400 ЕУРА

Исланд има изузетно висок стандард. Ова држава леда лаве и вулкана - има 20 пута више струје од Србије (из хидроелектрана и ветрењача). Своју јефтину струју - скупо продају, потом боксит прерађују у алуминијум који по високој цени продају (стални купац је Немачка).
Исланд увози: воће, шећер, брашно и кафу која се много пије! Педантна острвска статистика каже да сваки Исланђанин( не рачунајући децу) потроши око 7 килограма кафе годишње!!!
Најуноснија и најшире заступљена привредна грана - је риболов!
Морске територијалне воде данас достижу око 200 километара ( у почетку су имали само 10 км. Али су их Исланђани постепено увећавали).
Од 1-ог августа ступа на снагу дозвола лова на китове и траје 6 недеља (лимитиран је број колико може да се улови ). У последње време је веома заступљен спортски риболов када из целог света долазе риболовци ““ без обзира што једнократна дозвола износи 2000 евра!!!
Пре неколико година у свету је нагло пала цена рибе и Исланд доживљава пад стандарда. Успешно су се опорављали и данас им је просек плате 4500 евра за 4-члану породицу (деца полазе са 6 г у школу, 3 средња и факултет) -неписмених нема!
Испред нас је Спортска дворана за коју наши мушки сапутници гледају са посебним интересовањем. У њој се 1972. одржао меч за светског првака у шаху. Учесници су били Боби Фишер и Борис Спаски! Касније, када је Боби Фишер имао неприлика са америчким порезницима ““ Исланд га је примио, гарантовао безбедност и старао се о њему све до последњег дана - када је испуњена и Фишерова последња жеља да му Исланд буде вечна кућа.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa