Инфо

16. август 2012.16. авг 2012.
ОБЕЛЕЖЕНА 206. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА МИШАРУ

СТОПАМА СЛАВНИХ ПРЕДАКА

Централни део прославе отпочео у понедељак, 13. августа, поменом Карађорђу и мишарским јунацима који је служило свештенство Оридске цркве. Венце положили представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Министарства одбране и генералштаба Војске Србије, команде гарнизона Шабац и Града Шапца
Мишар. Двеста шест година уназад дика и понос српског народа. Место брилијантне победе вожда Карађорђа, истакнутих устаничких првака шабачког и ваљевског краја, српског народа. Име које се и данас помиње са усхићењем, али и љубављу према мишарским јунацима који су својом крвљу натопили плодно тло српске земље. Данас, после више од два века, њихови потомци, одали су им почаст.
-Свако ко је дошао данас у Мишар схвата да Мишар није само место крај Шапца. То је, можемо рећи, свето и светло место у српској историји. Шапчани треба да се поносе што имају овако поприште и што се једна оваква битка пре тачно 206 година одиграла баш на овом месту зато што је она определила наредну историју српског народа. Ми се надамо да овим обележавањем и свим оним што се чинило можемо бити достојни онога што су нам мишарски јунаци оставили у завет. Морамо настојати и трудити се, радити да ово место буде боље за живот и трудити се да следимо оно што су нам оставили - рекао је Немања Пајић, заменик градоначелника.
Да Мишаром и данас одјекују звуци славне прошлости показао је и уметнички програм под називом „Србија се умирити не може“ аутора Милована Витезовића, а у извођењу београдских глумаца Горице Поповић, Небојише Кундачине, Десимира Станојевића, Милана Михајловића и малог Стефана.
Културно-уметнички програм настављен је у галерији Дома културе Мишар где је отворена изложба 14. сазива Мишарске ликовне колоније. Младост инспирисана делима предака створила је уметничка сликарска и вајарска дела непроцењиве вредности.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa