Инфо

16. август 2012.16. авг 2012.
ОД ЈУЧЕ ЛЕКАРИ У СВИМ АМБУЛАНТАМА

РЕШЕН ПРОБЛЕМ

Четири до данас незапослена лекара: Марина Петровић Шљивић, Мирјана Костадиновић, Неда Утјешановић и Александар Перановић, потписали су уговор о раду на одређено време са директорком шабачког Дома здравља прим. др Весном Ђурић. Млади лекари биће ангажовани у Служби за лечење одраслог становништва и замењиваће лекаре на годишњем одмору, специјализацији или боловању, како би се обезбедила доступност здравствене заштите свим грађанима. Критеријум за запослење била је дужина чекања у својству незапосленог лица на евиденцији Националне службе за запошљавање, а зараде лекара финансираће се из буџета Града Шапца.
Дом здравља се већ дуже време суочава са недостатком лекара, а истовремено, Министарство здравља не дозвољава запошљавање здравствених радника изнад прописаних норматива. Тако тренутно не ради пет амбуланти ““ у Богосавцу, Заблаћу, Грушићу, Десићу и Мачванском Причиновићу. Град је, у намери да у области примарне здравствене заштите пружи адекватну услугу свим житељима, прихватио да финансира рад лекара који ће због ових потреба били ангажовани. То је пример како локална самоуправа на конкретан начин, у оквиру својих надлежности, може помоћи грађанима.
Честитајући новозапосленим лекарима и пожелевши им да шансу коју им је Град дао искористе на најбољи начин, градоначелник Шапца Милош Милошевић је рекао:
„Град у сваком тренутку финансира зараде 50 приправника, трудећи се да младим и школованим људима пружи прилику да знање стечено током школовања провере, потврде и усаврше у пракси. У склопу политике којом град може да утиче на запошљавање је и финансирање зараде лекара чиме ће се превазићи недостатак медицинског кадра у сеоским амбулантама. Први мотив био је да здравствену заштиту учинимо доступном житељима свих села, а други је запошљавање младих људи“.
Како је истакао др Бранко Вујковић, члан Градског већа задужен за област здравства, у последње четири године за изградњу здравствених амбуланти, обнову објеката и набавку опреме утрошено је 1,6 милиона евра.
- Дом здравља Шабац данас је модерна установа здравствене заштите са 28 амбуланти на сеоском и четири на градском подручју. Осим инфраструктуре и опреме, неопходни су и људски ресурси. Суочили смо се са проблемом недостатка лекара, али смо, захваљујући локалној самоуправи, пронашли најбоље решење, истакао је др Бранко Вујковић.
Он је младим лекарима пожелео успех у раду, напомињући да ће њихово залагање у послу бити препорука и за посао у Општој болници Шабац.
Четворо младих лекара на радну дужност ступа сутра. За почетак, уговор о раду потписан је на три месеца. Приликом позивања лекара са евиденције незапослених Националне службе за запошљавање, при чему је дужина чекања била искључиви критеријум, првих троје са листе одбило је посао.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa